Цијене нафте посрнуле упркос неочекиваном паду залиха у САД

Танјуг
Цијене нафте посрнуле упркос неочекиваном паду залиха у САД

ТОКИО- Цијене нафте су посрнуле данас упркос неочкиваном паду америчких залиха, прекинувши опоравак подстакнут очекивањима да ће вакцине можда окончати пандемију коронавируса и оживјети потражњу за горивом.

Цијена нафтних фјучерса сјеверноморске нафте Брент склизнула је за један цент на 48,60 долара за барел на азијском трговању у 7,46 часова по средњоевропском времену, након што је на претходној трговинској сесији забиљежила раст од око 1,6 посто, извјештава Ројтерс.

Америчка сирова нафта WTI појефтинила је за четири цента на 45,67 долара за барел, спустивши се са максималног нивоа од 46,09 долара забиљеженог јуче, када је ојачала за 1,8 процената.

Оба типа нафте су ове недјеље регистровала скок цијене од око 8,0 одсто, након што је фармацеутска фима АстраЗенека објавила у понедјељак да би ефикасност њене вакцине против Ковида могла да износи и до 90 процената.

Америчке залихе нафте су прошле недјеље пале за 754.000 барела, према подацима Управе за енергетске инфорлације САД (ЕИА). Залихе у Кушингу, у Оклахоми, главном чворишту за испоруке WTI нафте, пале су за 1,7 милиона барела.

Потражња за бензином у САД је потонула за недјељу дана за 128.000 барела дневно (бпд) на 8,13 милиона барела дневно, најниже од јуна, додаје се у информацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана