Центар Париза без аутомобила?

Срна
Центар Париза без аутомобила?

ПАРИЗ - Градска управа Париза предложила план за драстично смањење аутомобилског саобраћаја у центру пријестонице Француске, јавља Би-Би-Си.

Нови план предвиђа забрану саобраћаја у четири централна дијела града, а предност се даје бициклистима, пјешацима и градском превозу.

Зона ниског нивоа саобраћаја значиће мање загађени, зеленији, мирнији и безбједнији град, саопштио је Градски савјет.

Током пандемије у Паризу је изграђено више стотина километара бициклистичких трака.

Градоначелник Ен Идалго поново је изабрана прошле године на основу платформе под називом „град од 15 минута", чиме се олакшава становницима да приђу продавницама, школама и услугама у оквиру 15 минута од њихове куће, било пјешке или на бициклу.

Консултације о новом такозваном пјешачком плану покренуте су у сриједу, 12. маја. Становницима и фирмама биће дозвољено да возе у централном подручју, али ће транзитни саобраћај бити забрањен.

Замјеник градоначелника Париза Девид Белијар рекао је да нови план прати примјере и у другим градовима као што су Мадрид, Нант и Рим, који имају неке зоне града потпуно пјешачке.

Он је навео да није ријеч о потпуној елиминацији саобраћаја и позвао је грађане да изнесу мишљење и приједлоге у упитнику који ће им бити подијељен.

„Сусједи, лица смањене мобилности, таксисти и локални трговци и даље ће моћи да приступе центру града", напоменуо је замјеник градоначелника.

Консултације, које почињу крајем године, играће улогу у одлучивању ко ће моћи да уђе у ту зону, преноси Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана