Бубњевић: Ово је први покушај човјека да помјери небеско тијело

ГС
Бубњевић: Ово је први покушај човјека да помјери небеско тијело

Поред свемирског отпада за који је одговоран човек, астероиди представљају много већу опасност по нашу планету. Ових дана смо били свједоци прве мисија планетарне одбране коју је Наса спровела у својој историји. Слободан Бубњевић, физичар и новинар, аутор портала „Наука кроз приче“, објашњава циљ и последице ове мисије.

Пре неколико дана били смо свједоци догађаја који личи на холивудске филмове у којима је заплет како Земљи прети апокалипса, а Наса покушава да спасе свијет.

Удар астероида је једна врло могућа појава и добро знамо из геолошке историје Земље да су је ударали мањи, али и већи астероиди величине до 10 километара, који могу да изазову потпуно истребљење већег дијела живог свијета.

„Десет километара и не звучи тако страшно, али тако велики астероид може да подигне огромне количине прашине у атмосферу и да на јако дуги низ година доведе до, такозване нуклеарне зиме, односно да глобална температура толико опадне да вегетација не може да преживи“, истиче Бубњевић.

Летјелица које људи шаљу у свемир су димензија од неколико метара, највише до 10, 20 метара и када тако мала летилица погоди астероид, претпоставља се да не може много да учини.

Код Диморфоса и Дидимуса, двојног система астероида који круже један око другог, Диморфус је мањи и има пречник од 160 метара, а окреће се око Дидимуса који има дужину 740 метара.

„Овде је идеја била да се гађа мањи од ова два астероида и да се испроба та, такозвана космичка одбрана, јер и тај благи удар са Земље може да изазове промјену путање. А пошто је ово изведено десетинама, чак и стотинама година прије него што би ови астероиди потенцијално стигли до планете, та мала промјена путање ће довести до тога да он касније промаши Земљу", додаје гост Јутарњег програма.

Пошто је положај астероида добро мапиран, ако се заиста покаже да ова интервенција коју је извела Наса функционише, то значи да бисмо у будућности могли да заштитимо планету од такве врсте апокалиптичне непогоде.

„Ово је први пут да су људи померили неко небеско тело. Учинили смо оно што је још Архимед говорио – 'Дајте ми полугу, помјерићу планету'. За разлику од већине ствари које човјек ради планети, а то је углавном погубно по њу, ово је нешто што је на линији заштите њеног постојања. Да ли ће заиста бити успијешан, прве назнаке ћемо знати тек за неколико недеља“, напомиње физичар.

Овај систем астероида ће бити посматран и наредних година, а 2024. ће бити лансиран посебан свемирски брод који ће отићи на локацију и испита шта смо до сада постигли овим пројектилом лансираним са Земље.

Иначе, овај пројекат је започет још 2015. године сарадњом три космичке агенције, европске, јапанске и америчке Насе. Овај систем астероида је изабран управо зато што је погодан да се утврди колико би овакве интервенције заиста биле успјешне.

Уколико се покаже да овај астрономски трик не помаже, људи имају могућност и да покушају неким другим методама, од којих су неки виђени и у филмовима, закључује Слободан Бубњевић, физичар и аутор портала Наука кроз приче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана