Број дјеце која ће живјети у сиромаштву због короне ће се повећати за 86 милиона

Анадолија
Број дјеце која ће живјети у сиромаштву због короне ће се повећати за 86 милиона

АНКАРА - Из Дјечијег фонда Уједињених нација (УНИЦЕФ) и организације "Саве тхе Цхилдрен" упозорено је да би се број дјеце која ће живјети у сиромаштву ове године могао повећати за 86 милиона у земљама са ниским и средњим примањима због нове врсте епидемије коронавируса, преноси Анадолу Агенцy

У студију, коју су провели, навели су да би до краја 2020. године број дјеце која живе у сиромашним домовима могао порасти на 672 милиона, укључујући повећање од 86 милиона због економске девастације коју је узроковао ЦОВИД-19.

Иако двије трећине ове дјеце живи у супсахарској Африци и Јужној Азији, према прогнозама, нагли пораст ће се десити у Европи, Централној Азији, Латинској Америци и Карибима.

Извршна директорица УНИЦЕФ-а Хенриетта Форе, казала је да је избијање коронавируса покренуло невиђену социоекономску кризу која је довела до потрошње ресурса породица широм свијета.

Упозорила је да би се требале подузети заједничке акције како би се помогло породицама које су биле суочене са сиромаштвом и прије пандемије али и оним које су на рубу сиромаштва због ширења коронавируса и његовог утјецаја на економију.

"Сиромаштво није неизбјежно за дјецу", рекла је Ингер Асхинг из Саве тхе Цхилдрен, истичући како овај рад треба бити знак упозорења свијету.

Објављен је и позив за примјену свеобухватних и хитних система и програма социјалне заштите, укључујући новчану и прехрамбену помоћ, како би се ублажио утјецај ЦОВИД-19 на дјецу у сиромашним домовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана