“Бродови духови” и даље доносе људске кости до обала Јапана

Агенције
“Бродови духови” и даље доносе људске кости до обала Јапана

Дрвени бродови, познати као “бродови духови”, за које се вхерује да долазе из Схеверне Кореје, и ове године стижу до обала Јапана.

Обалска стража је саопштила да је ове године стигло 95 трошних бродова, у којима се често налазе људске кости те их зато називају “бродовима духовима”, пренијела је агенција АП.


Прошле година су на јапанску обалу допловила 104 таква брода, навела је обалска стража и додала да је на њима укупно нађено 30 тијела, као и 40 преживјелих особа.

Вјетрови и јаке струје дрвене и слабо опремљене рибарске бродове из Сјеверне Кореје одведу према сјеверној обали Јапана, гдје их сваке године стигне на десетине.

АП наводи да је овогодишњи пораст броја “бродова духова” можда у вези са кампањом за повећање улова рибе у Сјеверној Кореји, како би се повећао извор протеина за исхрану становништва у земљи која настоји да обезбиједи самодовољност у снабдијевању храном.

Како би испунили увећане квоте, сјевернокорејски рибари се отискују даље од подручја у којима иначе лове и ризикују да повреде јапанску ексклузивну економску зону која се пружа 200 миља од обале Јапана.

Више од трећине тих бродова ове године стигло је до сјеверног јапанског острва Хокаидо, вјероватно да би заобишли патроле јапанске обалске страже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана