Британци у страху: "За Божић ће бити још горе"

ГС
Foto: ГС

Полице британских продавница прехрамбених производа све су празније.

Узрок томе је недостатак возача теретних возила и угљен-диоксида, гаса који је кључан одржавање свежине појединих намjeрница.

Тренутно влада несташица салата, зачинског биља, млека, сира, меса, рибе, смрзнутог грашка и газираних пића. Шефови малих продавница и великих трговинских ланаца кажу да ће морати да подигну цijене производа како би одговорили на поменуту кризу. Наводи се тако да ће поскупети месо, да су велике хладњаче у којима се иначе чува роба празне, те да нема довољно флаширане пијаће воде.

"Не долазе нам доставе. Док се ситуација не нормализује, купцима сугеришемо да се окрену алтернативама", рекао је радник једне лондонске пословнице трговинског ланца Асда.

Цена кафе арабике током протекле је године скочила готово 73 посто, а скок се приписује суши и великим хладноћама које су током тог периода погодиле Бразил, највећег свjетског извозника кафе. Суша и хладноће убиле су петину свих биљака кафе у тој земљи.

Пољопривредници из Колумбије, трећег највећег произвођача кафе у свијету, ове су године одбиле да доставе милион врећа кафе јер су хтјели да исходе већу цијену откупа. Стручњаци верују да је глобална несташица кафе већ почела, те да би свијет могла да потреса идуће три године

Арбер Кола, шеф месаре Кола у Лондону, рекао је да је већ сада у великим проблемима.

"Цене расту и расту. Тешко је у месарама, и то не само у Енглеској већ и у Европи. Високе цене малим продавницама отежавају надметање с великим супермаркетима. Наше су полице тренутно пуне, али промет је слаб. Мораћемо да повећамо цене. Видећемо шта ће бити за Божић и Нову годину. Чини се да ће ствари бити тешке", рекао је Кола.

Питање приоритета

Наводи се да су несташице довеле до тога да једна од шест особа током протекле две недјеље није могла да купи све основне животне намјернице. Водећи британски финансијски стручњаци упозоравају да ће пораст цијене живота у Британији бити већи него што се мислило, те да ће инфлација досегнути нивое какви нису виђени уназад 30 година.

Из Теска су рекли да су несташице највише погодиле одјељења воћа и поврћа, те да у неким пословницама у поподневним сатима уопште није било јагода. Пријављено је да нема ни грожђа, зелене салате и јабука. У другим пословницама Теска није било ни мљевеног меса ни хамбургера. У другим су продајним локалима угашени сви фрижидери.

"Бојим се да ће ситуација око Божића бити још гора, јер тада људи купују више због дружења и забава које организују. Ако се нешто не реши, ситуација ће се сигурно погоршати. Ситуација у нашој земљи је заиста тужна", рекла је Ен Мекарти.

Прензионер Алфред Ленгмид рекао је да у пословници ланца Wаитросе у којој купује није било несташица.

"Овде има свега, а ако нечега нема, онда можете да купите алтернативу", додао је Ленгмид.

Према аналитичарима из компаније NielsenIQ, велики трговински ланци током нормалног радног дана располажу с око 98,5 посто свог инвентара. Доступност одређених производа тренутно је на 90 посто, а млечних 95 посто.

"У Британији је тренутно лудница", рекао је Бен Морисон, директор за малопродајне услуге у фирми NielsenIQ. Морисон је додао да би доступност производа могла наставити да тоне.

"Све зависи од тога хоће ли трговци дати предност одређеним категоријама производа, те хоће ли добављачи предност да дају одређеним трговцима", саопштио је Морисон.

Несташица возача

Анкета часописа специјализованог за малопродају Тхе Гроцер у којој је суделовало 1.000 особа показала је да се две трећине испитаника боји због могућности да ће несташице хране и пића владати и око Божића. Стручњаци потрошачима због тога сугеришу да потрепштине купе раније, па да их замрзну.

Вест о несташицама у британским продавницама долази након што је генерални директор Крафт Хеинз-а Мигел Патрисио рекао је да ће потрошачи морати да се навикну на више цене хране јер произвођачи тренутно тешко држе корак с потражњом.

Међународни прехрамбени див подиже цijене у неколико земаља. За разлику од претходних година, рекао је Патрисио, сада расту цене свих производа. Крафт Хеинз подигао је цijене више од половине својих производа на матичном америчком тржишту, а Патрисио у разговору признаје да их подижу и на другим тржиштима.

"Подижемо цене где је то потребно, у целом свету", рекао је.

Патрисио је навео да ће цене у Великој Британији расти због недостатка возача теретних возила, а да ће у Америци расти зато што је пораста цijена логистике.

"Потрошачи морају да се навикну на више цене хране будући да светска популација расте, а број земаља у којима се храна производи не. Дугорочно гледано, технологија ће помоћи да пољопривредници буду ефикаснији. Повећање трошкова не би требало у целости да се пренесе на потрошаче, део ће компаније морати да преузму на своја леђа. Мислим да је на нама, на индустрији и на другим компанијама, да покушамо да минимизирамо та повећања цена", додао је генерални директор Крафт Хеинз-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана