Боинг улаже 450 милиона долара у развој беспилотног летећег таксија

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН – Боинг ће уложити додатних 450 милиона долара у компанију Виск како би подржао развој будућих беспилотних летећих таксија, саопштио је данас амерички ваздухопловни гигант.

Калифорнијска фирма Виск, која је у власништву Боинга и "Кити Хока", компаније за ваздушна возила коју је покренуо суоснивач Гугла Лари Пејџ, једна је од пар десетина која развија електричне аутомобиле с вертикалним полетањем и слетањем (еВТОЛ), а од других се разликује по томе што је фокусирана на аутономни лет, односно на летеће возило без пилота, преноси Ројтерс.

„Наше становиште је да је то велика стратешка предност Виска, прелазак право на самолетеће возило“, рекао је Марк Ален главни директор за стратегију Боинга.

Одлука да се прескочи генерација летећих аутомобила којима управља пилот, а које развијају независне стартап компаније и неке групе за ваздухопловство, значи да ће Вискова беспилотна летећа возила бити уведена у службу касније, односно после 2024. године коју је већина конкурената утврдила као циљани датум.

Боинг је одбио да наведе рок за лансирање свог, како каже, Виск путничког возила шесте генерације, а неки извори из те индустрије откривају да је у оптицају идеја да његова сертификација почне око 2028.

Из Боинга тврде да ће то бити прво аутономно ваздшно возило за превоз путника које ће бити сертификовано у Сједињеним Државама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана