Богате земље се рјешавају старих аутомобила, а најбоље муштерије су земље у развоју

Кликс
Foto: Архива

Земље у развоју увозе милионе моторних возила лошег квалитета, којих се рјешавају развијене државе попут САД-а и Јапана, те Европске уније.

Извјештаји УН-а показују да је 80 посто од 14 милиона половних аута увезено у државе с лошим и средњим примањима, а само из Европе на сјевер и запад Африке отишло је 7,5 милиона возила.

УНЕП је програм при Уједињеним народима који кроз рад с многобројним партнерима учествује у заштити околиша те развијању и провођењу политика заштите околиша на глобалном и регионалном нивоу.

Њихово истраживање је показало да двије трећине од 146 држава има слабу или врло слабу политику регулирања увоза половних возила, а 100 их нема ни стандард о емисији стакленичких плинова.

"Развијене земље извозе аутомобиле који нису прошли сигурносне прегледе и нису допуштени на цестама. Таква возила увозе сиромашније земље јер немају никакву контролу стандарда. Тако само увозе аутомобиле који угрожавају животе и загађују околину. Ако желимо да очистимо зрак, морамо почети од уклањања оваквих возила" изјавила је Ингер Андерсен, извршна директорица УНЕП-а.

Афричке земље су у самом врху по кориштењу половних возила, али почињу рјешати овај проблем. Почетком године усвојили су правилник о кориштењу чишћих горива и возила, па је препоручена старост возила пет година, а ово правило ће се у потпуности бити проведено у наредних 10 година.

Поред тога што су велики загађивачи, неисправна и несигурна половна возила су узрок саобраћајних несрећа и озбиљних повреда. Африка има највећу стопу смртности на цестама, односно 240 хиљада смртних случајева годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана