Бестежинско стање уништава коштану масу

Срна
Foto: Илустрација

КАЛГАРИ- Астронаути губе коштану масу у свемиру, коју многи не могу да врате ни након годину дана на Земљи, упозоравају научници и указују да је ријеч о проблему који може бити велика сметња за људске мисије на Марс.

Претходна истраживања показала су да астронаути губе између један и два одсто густине костију за сваки мјесец у свемиру, пошто недостатак гравитације смањује притисак са њихових ногу на друге дијелове тијела.

Да би сазнали како се астронаути опорављају након што им се ноге врате на тло, нова студија скенирала је зглобове и чланке 17 астронаута прије, током и након боравка на Међународној свемирској станици /МСС/.

"Испоставило се да је густина костију коју су астронаути изгубили једнака количини коју би изгубили током неколико деценија на Земљи", каже коаутор студије Стивен Бојд са Универзитета Калгари и директор Института за здравље костију и зглобова.

Научници су открили да се густина поткољенице девет астронаута није потпуно опоравила након годину дана на Земљи, те да би коштану масу која им недостаје изгубили тек након десетак година на планети, преноси "Сајенс алерт".

Астронаути који су ишли у најдуже мисије, које су трајале од четири до седам мјесеци на МСС, најспорије су се опорављали.

Бојд напомиње да је то велики проблем за планиране будуће људске мисије на Марс, у којима би астронаути могли провести и више година у свемиру.

"Хоће ли с временом све то наставити да се погоршава? Не знамо. Могуће је да након неког времена постигнемо стабилно стање или је могуће да наставимо да губимо густину костију", наводи Бојд.

Претходна студија из 2020. године предвидјела је да ће током трогодишњег свемирског лета на Марс 33 одсто астронаута бити изложено ризику од остеопорозе.

Научници описују бестежинско стање у свемиру као најдрастичнију физичку неактивност.

"Чак и уз два часа бављења спортом дневно, то је као да сте остала 22 часа приковани за кревет. Посади неће бити лако да крочи на тло Марса када стигне", наводе стручњаци.

У настојању да објасне проблеме астронаута са костима, љекари упоређују кости тијела са Ајфеловим торњем чија структура губи шипке које је држе.

Астронаути, који су углавном у форми и у четрдесетим годинама, нису примјећивали ​​драстичан губитак коштане масе, објашњавају научници, истичући да је остеопороза позната као "тиха болест".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана