Бела ћао: Прича изван мита

Танјуг
Бела ћао: Прича изван мита

РИМ- О чувеној италијанској пјесми „Бела ћао”, снима се документарни филм под насловом „Прича изван мита“.

„Бела ћао“ је најпознатија италијанска пјесма коју је на друштвеним мрежама слушало више од милијарду особа.

Постала је симбол борбе и отпора широм свијета и као такву су је пјевали у десетинама разних побуна, демонстрација и штрајкова - од учесника „арапског прољећа“, до протеста „Окупирај САД“ и „Окупирај Мумбај“, пише агенција Анса.

Пјевали су је они који су протестовали против глоблизације, била је химна бораца за здраву околину и заштиту амбијента, демонстранти у Судану су такође пјевали „Бела ћао“, интонирана је приликом сахране убијених карикатуриста француског часописа „Шарли Хебдо“, пјевали су је учесници демонстрација у Турској, Чилеу, Либану...

„Увјерени смо да је ова пјесма наслијеђе свих и да ћемо кроз филм открити њезину глобалну важност“, рекао је креативни продуцент Андреа Ромео.

Пјесма „Бела ћао” је постала и типичан феномена глобализације, по њеној мелодији се препознаје телевизијска серија „Кућа од карата“, реклама за један производ у Мексику, уз музику „Бела ћао“ се промовише реклама за „Нетфликс“ у Саудијскоиј Арабији.

Режисерка документарног филма Ђулија Ђапонези најављује у филму нове и неке мање познате детаље везане за пјесму „Бела ћао“ које је, каже, открила у току вишегодишњег истраживања и припрема за снимање документаргнох филма.

Италијанска телевизија РАИ, која заједно са две приватне продукцијске куће ради филм, најављује да ће тај документарац бити представљен публици у децембру ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана