Балкански криминалци исписују историју: Организовали шверц рекордних количина дроге, па похапшени у филмским акцијама

blic.rs
Балкански криминалци исписују историју: Организовали шверц рекордних количина дроге, па похапшени у филмским акцијама

Црногорски поморци ухапшени у неколико случајева шверца дроге из Латинске Америке у Европу исписују рекорде.

Недавна заплијена 5,7 тоне кокаина највећа је у историји Венецуеле, а не треба заборавити да су прије мање од годину дана у Филаделфији ухапшени Црногорци због шверца невјероватних 20 тона бијелог праха!

Да су балкански криминалци све чешће главни актери црне хронике у медијима широм свијета, није никаква новост, посебно када се узме у обзир број хапшења протеклих неколико година у европским земљама, а и шире. Међутим, они су сада отишли корак даље, па у свом добро разгранатом "бизнису" шверца дроге исписују рекорде, макар када је ријеч о количини заплијењених недозвољених супстанци.

Извјештавајући о прошлонједељној заплијени кокаина на теретњаку "Ареса" у водама Венецуеле, односно Арубе која се налази 25 километара сјеверно од венецуеланске обале, медији су нејприје пренијели да је ријеч о тони бијелог праха чија је крајња дестинација била Грчка, тачније лука у Солуну.

Дрога је, како се претпоставља на основу оперативних података полиције више земаља, одатле требало да буде прослијеђена у земље Западне Европе.

Неколико сати касније, истражитељи су чешљајући пловило пронашли још више од 4.000 килограма дроге, чиме је ова заплијена освојила титулу "рекордне", макар када је ријеч о овом подручју. Саопштено је да су ухапшени сви чланови посаде, њих 11, који су код себе имали црногорске путне исправе, а да се на пловилу налазило и 50.000 екстазија.

И то није први пут да је заплијена окарактерисана као "највећа у историји".

Прошле године у јуну америчке федералне власти откриле су и заплијениле готово 20 тона кокаина на теретњаку МСЦ "Гајан" за који је процијењено да вриједи 1,3 милијарде долара. Дрога је пронађена у јулу у седам контејнера који су преносили вино, поврће, воће и другу робу намијењену Европи, Африци и Азији.

Два члана посаде који су одмах ухапшени, Црногорац Иван Ђурашевић (29) и Фонофаве Тиасага (28) одмах су признали да су повезани са дрогом, испричавши да су помогли у утовару за шта им је обећана позамашна сума.

- Данас могу званично да саопштим да је CBP (Customs and Border Protection) заплијенила историјску количину кокаина, што је заправо највећа заплијена у 230 година дугој историји, тежине 17.928 килограма (39,525 поундс) и уличне вриједности преко 1,3 милијарде долара - саопштио је Кејси Дарст, начелник ЦБП на конференцији за штампу непосредно након заплијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана