Бајден и православни патријарх о клими, вјерским слободама...

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ВАШИНГТОН - Васељенски патријарх Вартоломеј, духовни вођа православних хришћана, састао се одвојено са америчким предсједником Џозефом Бајденом и државним секретаром Ентонијем Блинкеном, пише "Катимерини".

Бајден и Вартоломеј разговарали су о начинима борбе против климатских промјена и окончања пандемије вируса корона током састанка у Овалном кабинету, као и о важности вјерских слобода.

Бијела кућа је саопштила да је током састанка Вартоломеја и Бајдена "наглашена критична улога коју вјерске заједнице имају у суочавању са низом глобалних изазова са којима се сви суочавамо".

Вартоломеј је у Бијелој кући рекао да је изузетно задовољан својом посјетом, хвалећи Бајдена као "човјека вјере и човјека визије".

"Не можемо дозволити да се било какви кратковиди политички планови мијешају у наше односе, који су кроз и у Христу Исусу, Господу и Спаситељу свијета", рекао је он.

Иако се очекивало да ће Вартоломејева посјета скренути пажњу на невоље мале православне хришћанске мањине у његовој домовини Турској, он је узео дипломатски тон на ранијем састанку током доручка који је организовао турски амбасадор Хасан Мурат Мерџан, наводи се у напоменама које је објавила грчка православна надбискупија Америке.

Вартоломеј је изјавио да је његова мисија као патријарха "чисто духовна и показује како Турска може бити – не само инклузивно друштво, већ и градитељ мостова између Истока и Запада".

Он је амбасадорову добродошлицу назвао примјером међусобног "дијалога и поштовања".

Примједбе се не односе на текуће болне тачке као што је затварање православне богословије на турском острву Халки од стране турске владе прије 50 година.

Блинкен је, међутим, "још једном потврдио да поновно отварање Богословије Халки остаје стални приоритет", саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

"Разговарали су о посвећености САД подршци вјерским слободама широм свијета и могућностима да раде са православном заједницом на питањима од заједничког интереса, као и са вјерским мањинама у Турској и региону", рекао је Прајс.

Блинкен је такође похвалио "изванредно вођство" које је Вартоломеј, понекад познат и као "зелени патријарх", показао позивајући на проналажење рјешења за климатску кризу.

Вартоломеј је рекао и то да ће се придружити папи Фрањи и вођама других великих религија широм свијета како би позвали глобалну заједницу да олакша вакцинацију против ковида 19 за цијели свијет, посебно за сиромашне земље.

Вартоломеј је раније пуштен из вашингтонске болнице након једне проведене ноћи. Он је доведен у Универзитетску болницу "Џорџ Вашингтон" у недјељу увече након што се осјећао "лоше" због дугог лета у суботу и згуснутог распореда, саопштила је грчка православна архиепископија.

Вартоломеј је цариградски патријарх са сједиштем у Турској. Сматра се првим међу једнакима међу источним православним патријарсима, што му даје истакнутост, али не и моћ католичког папе. Он надгледа грчке православне и неке друге јурисдикције, иако велики дијелови источноправославног свијета имају самоуправу под својим патријарсима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана