Астрономи: Звијезде би могле да буду невидљиве за 20 година

Танјуг
Астрономи: Звијезде би могле да буду невидљиве за 20 година

ЛОНДОН - Повећано коришћење ЛЕД технологије и осталих типова освјетљења обасјавају ноћно небо до "драматичних нивоа" и, према садашњем темпу, већина сазвјежђа неће бити видљива за 20 година, упозоравају астрономи.

Прекомјерно коришћење спољних освјетљења, као што су улично, рекламно и оно са спортских објеката, умањује видљивост звијезда, преноси Гардијан.

Астрономи су 2016. године утврдили да Млијечни пут више није видљив на трећини насељене територије човјечанства, а свјетлосно загађење се од тада још више појачало.

-Ноћно небо је дио наше животне средине и наредне генерације би биле знатно ускраћене ако не би могле да виде ноћно небо у правом издању, баш као када бисте били ускраћени да видите птичје гнијездо. Не морате бити астроном да би вам било стало до овога. Нисам орнитолог, али ако не бих чуо цвркут птица у мојој башти, осјећао бих се осиромашено - рекао је британски астроном са Кембриџа Мартин Рис.

Рис је оснивач парламентарне групе за праћење ноћног неба, која је недавно направила извјештај у којем позива на мјере како би било избјегнуто свјетлосно загађење.

Предлаже се, између осталог, да се формира министарство за ноћно небо, да буде формирана комисија и одређени стандарди за јачину и усмјеравање освјетљења.

Истраживање физичара Кристофера Кубе из њемачког Центра за геонауку открива да свјетлосно загађење сада ствара ефекат да се ноћно небо освјетљава за 10 одсто годишње, што може да изазове такав ефекат да се и најсвјетлије звијезде "нестану" са неба врло брзо.

Дијете које је рођено када је било видљиво 250 звијезда на небу, данас, до напуњене 18. године, може да види само 100, додаје Гардијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана