Археолози открили велику римску гробницу у центру европске престонице

Срна
Археолози открили велику римску гробницу у центру европске престонице

Португалски археолози пронашли су у центру Лисабона велику римску гробницу са скелетним остацима старим око 2.000 година и различитим умјетничким предметима.

Некропола је пронађена у кругу познатог ресторана “Solar dos presuntos”, након што су власници одлучили да прошире објекат. Ресторан у историјском центру Лисабона почео је са радом 1974. године.

У Лисабону, али и у другим дијеловима Португалије, грађевинска дозвола се издаје тек након археолошког испитивања земљишта.

“Оно што смо пронашли веома нас је изненадило”, изјавио је археолог Нуно Нето, додајући да је гробница била на дубини од око шест метара.

Он је додао да су остаци одлично сачувани и да су пронађени предмети изузетне вриједности.

У некрополи су пронађени скелетни остаци 25 особа, 35 кремираних остатака, као и грнчарија и новчићи коришћени у ритуалима током сахрана.

Власници ресторана, којима је ово откриће успорило рад, надају се да ће неке од предмета археолози оставити како би могли да их изложе за посјетиоце у будућности.

Римска армија окупирала је град Олисипо, како се некада звао Лисабон, око 200. године прије нове ере и он је остао под контролом Рима неколико вијекова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана