Археолози открили огроман цртеж мачке на висоравни Наска

Танјуг
Foto: ББЦ

ЛОНДОН- Археолози су на перуанској висоравни Наска открили огроман цртеж мачке која се одмора, исцртан на тлу прије око 2.000 година, пише ББЦ.

Цртеж је откривен међу Наска линијама, које чини скуп геоглифа, односно слика или мотива исцртаних на тлу перуанске висоравни Наска. Ови геоглифи под заштитом Унеска стари су око 2.000 година.

Научници вјерују да је цртеж мачке, као и друге слике на висоравни Наска, настао одстрањивањем природног материјала са тла тако да би се открио материјал који лежи испод њега.

Цртеж мачке био је непримјећен док нису направљени планови за нови пут ка осматрачници, која би посјетиоцима омогућила да виде многе друге геоглифе.

Перуанско министарство културе је саопштило да је фигура била једва видљива и пред нестајањем, јер се налази на прилично стрмој падини која је подложна утицајима природне ерозије.

Министарство је такође навело да је током претходне недјеље извршено чишћење и конзервација геоглифа дугачког 37 метара.

Цртеж мачке претходи култури Наска, чији су припадници створили већину геоглифа у периоду између 200. и 700. године нове ере.

Новооткривени цртеж датира из касног периода културе Паракас, који је трајао између 500. године прије нове ере и 200. године нове ере.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана