Антитијела против прехладе ефикасна и против вируса корона

Срна
Foto: Илустрација/Архива

ЛОНДОН- Антитијела која остану у крви након што особа преболи обичну прехладу могу да се успјешно боре и против вируса корона, показује нова британска студија.

Научници са Универзитета "Френсис Крик" у Лондону развили су високо осјетљив тест на антитијела за вирус корона.

Приликом упоређивања тестова крви ковид пацијената са узорцима особа које нису заражене, открили су да неки од здравих учесника тестирања у себи већ имају антитијела која могу да нападну вирус корона, без обзира на то што до тада нису обољели од ковида 19.

Британски научници закључили су да су се њихова антитијела формирала због излагања другим вирусима који су по структури слични новом вирусу, наводи "Фајненшел експрес".

Како би додатно провјерили откриће, проучили су још 300 узорака крви које су прикупили прије избијања пандемије, односно узорке који су прикупљени од 2011. до 2018. године.

Већина узорака имала је антитијела која су настала као посљедица имуног одговора на обичну прехладу.

Од 300 узорака, узорак сваке 20. одрасле особе формирао је антитијела која су реаговала и на вирус корона, а највише их је пронађено у узорцима дјеце у доби између шест и 16 година.

Дјеца имају највише тих антитијела јер су склонија већем излагању другим сојевима короне, а то објашњава и зашто су мање рањива на тежи облик болести, наводе аутори студије.

Шиљати протеин на површини вируса корона, који је кључан за улазак вируса у здраву ћелију, састоји се од два дијела - С1 и С2.

Док је С1 задужен за везивање за ћелију, С2 му омогућава да у њу уђе.

Студија је показала да су С2 дијелови новог вируса слични у структури вирусима корона обичне прехладе, што формираним антитијелима помаже у борби и против новог вируса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана