Aнкара тражи да Стокхолм врати сјекире из бронзаног доба

Srna
Aнкара тражи да Стокхолм врати сјекире из бронзаног доба

СТОКХОЛМ - Турска захтијева од Шведске да врати четири бронзане сјекире из бронзаног доба које потичу са данашње турске територије.

Турска у званичном захтјеву упућеном шведском Министарству спољних послова тражи да се врате сјекире које потичу из Хетитског царства које се простирало на територији данашње Турске.

Амбасада Турске у Стокхолму тврди да су сјекире противзаконито продате Шведској 1910. године, четири године након што је уведен закон о забрани продаје предмета који представљају културно насљеђе.

"Вјерујемо да је продаја ових артефаката била противзаконита", изјавио је замјеник секретара Амбасаде Хусеин Езен за "Шведски радио".

Он је, у исто вријеме, нагласио да није ријеч о оптужби против шведских власти, већ онога ко је у то вријеме продао сјекире.

Случај се сада обрађује у Државном историјском музеју, а менаџер музејског одјељења Елизабет Регнер каже да постоји одређен процес према којем Шведска процјењује такве захтјеве.

"Уопштено говорећи, провјеравате како су предмети завршили у колекцији, да ли су добијени законито, зашто су важни за колекцију и да ли се уклапају у оквир колекција које музеј има. Постоји дуг списак питања која се истражују у оваквим случајевима", истакла је Регнерова.

Захтјев Шведској за Турску представља дио већих напора да се уђе у траг предметима културне баштине и да се они врате у земљу, јавио је "Спутњик".

Езен је истакао да је у посљедњих 15 година у Турску враћено више од 4.000 предмета, уз напомену да и Анкара враћа предмете када друга земља то захтијева, под условом да постоје релевантни подаци о њима. /крај/пј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана