Американци игнорисали савјете током празника

Срна
Foto: Getty Images

ВАШИНГТОН- Американци нису могли да одоле потреби да путују и да се окупе током празника Дан захвалности, а саобраћај је у малом постотку био мањег интензитета у односу на прошлу годину, показују подаци са путева и аеродрома.

Према подацима организације "Стрит лајт" који су достављени агенцији АП, број возила на путевима почетком новембра био је до 20 одсто мањи него у истом периоду прошле године, али само за око пет одсто мањи током празника Дана захвалности.

"Људи не желе да мијењају своје понашање ни током пандемије", рекла је оснивач компаније "Стрит лајт" Лаура Шевел.

И на аеродромима је била гужва током најпрометнијих дана, мада је постотак знатно мањи него прошле године.

Администрација за безбједност у саобраћају регистровала је више од милион путника у четири одвојена дана током празника Дана захвалности.

Љекар из америчког Центра за контролу и превенцију болести /ЦДЦ/ Синси Фридмен рекла је да, уколико је само мали постотак путника заражен и асимптоматичан, онда се то може тумачити као више стотина хиљада додатно обољелих који су се кретали из једне заједнице у другу.

ЦДЦ је од људи тражио да остану код кућа током празника, али су званичници признали да велики број Американаца то неће поштовати и савјетовали су да се тестирају прије поласка на пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана