Америка полудjела за туршијом – несташица тегли, затварача и гумица

Г.С.
Америка полудjела за туршијом – несташица тегли, затварача и гумица

Период је године када се циједе зрели парадајзи, киселе краставци и остало поврће. Пандемија коронавируса изазвала је праву помаму баштованства и повртарства у САД – толико да је услиједила несташица тегли, поклопаца и гумица за зимницу.

Од Мејна и Вермонта до Луизијане и Западне Вирџиније, баштовани су у проблему да пронађу праве тегле и посебне поклопце да их безбједно затворе. Неки су се послије неуспешног претраживања продавница окренули и онлајн понуди.

„Свуда смо тражили”, каже за Гардијан Ванеса Вер из Хјурикејна у Западној Вирџинији, објашњавајући да је обишла шест продавница и није успјела да пронађе све што јој је потребно за конзервирање парадајза, љутих паприка, кукуруза и киселог купуса.

Срећом, имала је тегле и затвараче од прошле године, али не и гумице, па се дала у потрагу. Чак је и свој спас покушала да пронађе онлајн, али јој је цијенкање било веома фрустрирајуће.

Произвођачи тегли, затварача и буради кажу да је дошло до огромне потражње за њиховим производима, јер се све више људи током пандемије окреће прављењу зимница.

„Потражња је узроковала проблем у снабдијевању, па чак и несташицу наших производа. Да би освјежили залихе што је прије могуће, повећали смо производњу стакла и пронашли додатне произвођаче затварача”, рекао је портпарол компаније „Њуел брендс”, у оквиру које послује „Бол” – произвођач тегли и другог прибора за конзервирање.

Домаћа радиност против страха од несташице

Несташица није изненадила Елизабет Андрес, пројектну директорку Националног центра за конзервирање хране.

„Чини се да никада није било више људи који киселе и праве зимнице. Ове године нас много више људи зове да се распитају и информишу како да сачувају своје намирнице преко зиме, а све је већи број учесника наших виртуелних часова”, објашњава Андрес, која је и професорка на Универзитету у Џорџији.

Осим тога, велики број људи је први пут посадио баште или проширио постојеће засаде због пандемијских страхова од могућих несташица хране или жеље да не морају да одлазе у продавнице гдје могу да се заразе.

Универзитет у Вермонту отворио је инфо-службу која је у односу на прошлу годину примила више од 500 имејлова и позива новопечених баштована који су тражили помоћ са гајењем биљака и заштитом од штеточина.

„Јасно је да је ситуација са ковидом стимулисала људе да узгајају сопствену храну, као и да подјеле са онима који немају”, истиче Лиса Чуинард, која ради у инфо-служби, , преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана