Амерички научници сматрају да су диносауруси имали усне

Танјуг
Амерички научници сматрају да су диносауруси имали усне

ВАШИНГТОН– Све указује на то да су диносауруси готово сигурно имали нешто што би могло бити еквивалент уснама, ново је откриће научника објављено у часопису Сајенс, којим се оспорава популарна теза да су ти предатори имали велике, опасне зубе који им штрче из уста.

Истраживачи су саопштили да на то указују три доказа - анатомија лобање и вилице у групи званој тероподи, која је обухватала све диносаурусе који су јели месо, затим обрасци истрошености њихових зуба и однос између величине зуба и величине лобање, пренио је Ројтерс.

-Наша студија сугерише да тероподним диносаурусима зуби нису били откривени када су им уста била затворена - рекао је палеонтолог са америчког Универзитета Оберн Томас Кален, водећи аутор поменуте студије објављене у часопису Сајенс.

Он каже да би се усне диносауруса разликовале од усана сисара по томе што би покривале зубе, али не би могле да се помјерају независно, односно да праве покрете које повезујемо са уснама код људи или других сисара.

-Усне диносауруса би биле сличније уснама многих гуштера или водоземаца, чак и ако структуру и термин обично повезујемо са сисарима попут нас - рекао је палеонтолог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана