Амерички медији: Тенк Т-90 - извозни хит међу руским оружјем

ГС
Амерички медији: Тенк Т-90 - извозни хит међу руским оружјем

Руски тенк Т-90 се сјајно показао на извозном тржишту током протеклих 30 година, закључак је америчког часописа „Нешенал интерест”.

Према писању листа, Т-90 садржи најистакнутије карактеристике каснијих совјетских тенкова, које „Нешенал интерест” назива најбољим у својој класи.

- У основи је идеја Т-90 покушај да се ефикасан, поуздан и економичан труп Т-72 опреми напредним функцијама серија Т-80 - наведено је у чланку.

Амерички часопис истовремено подсећа на трослојни систем заштите тенка и универзално оружје.

- Комбинација поузданих карактеристика и доступности учинила је Т-90 извозном хитом у свијету у развоју - закључио је „Нешенал интерест”.

Како наводе аутори чланка, Т-90 и његове варијанте, које су већ три деценије у саставу наоружања у десетинама земаља, моћан су подсјетник тога шта је у стању да постигне спој практичности и исплативости, наводе Новости.рс.

Иначе, Т-90 је главни борбени тенк у руској армији, а производи се у компанији „Уралвагонзавод”. Прва модификација Т-90 била је уврштена у наоружање 1992. године.

 Од 2001. до 2010. године Т-90 је био најпродаванији основни борбени тенк на свијету, а налази се у систему наоружања у девет земаља.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана