Амерички истраживачи дизајнирали маску која у року сат времена може уништити вирусе

ГС
Амерички истраживачи дизајнирали маску која у року сат времена може уништити вирусе

Истраживачи с Универзитета Калифорнија у Давису у САД-у, дизајнирали су нову маску за лице чија је база материјал који може уништити до 99,99 посто бактерија, вируса и других патогена у року од сат од излагања дневном свјетлу.

Истраживачи су нагласили да се ова маска од посебног памука може прати 10 пута те да се непрекидно може излагати сунчевој свјетлости најмање седмицу. То неће погоршати њену антимикробну активност.

Студија је објављена у часопису АЦС Апплиед Материалс анд Интерфацес.

Методологија

Истраживачи су намјеравали дизајнирати нови памучни материјал који би ослобађао раекативне врсте кисика (РОС) када је изложена дневној свјетлости, убијајући микробе причвршћене на површини материјала. Битно је било да је истовремено перив како би се могао поново користити и бити сигуран за корисника.

Тако су антимикробни материјал причврстили позитивно набијеним ланцима 2-диетил аминоетил хлорида (ДЕАЕ-Цл) на обични памук.

Они су модификовани памук потопили у раствор негативно наелектрисаног фотосензибилатора - једињена које ослобађа РОС након излагања свјетлости, а који се снажним електростатичким интеракцијама прикачио на ланац ДЕАЕ.

Сходно томе, истраживачи су примијетили да људи могу дезинфиковати своју платнену маску током ручка вани на сунцу или проводећи дужи временски период на свјетлости у канцеларијама или у стану гдје је мање интензивна она сунчева.

Резултати

Тим истраживача је примијетио да је фотосензибилатор уништио 99,9999 посто бактерија на материјалу у року од сат времена од излагања дневном свјетлу те је инактивирао 99,9999 посто Т7 бактериофага - вируса за који се сматра да је отпорнији на РОС од неких вируса корона - у року од пола сата.

“Материјал пружа обећавајуће резултате у изради вишекратних, антибактеријских или антивирусних платнених маски за лице и заштитних одијела”, рекли су истраживачи, а пише Бусинесс лине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана