Алпе се мијењају због климатских промјена

Agencije
Алпе се мијењају због климатских промјена

Најпознатије планине у Алпама, Монблан и Матерхорн, почеле су из коријена да се мијењају због климатских промјена повећавајући опасност од одрона камења и помјерања глечера, тврде научници.

Јан Бојтел са швајцарског Универзитета ЕТХ рекао је да се ових дана не може дуго задржати на мјестима која су некада била одморишта због опасности од одрона камења, и додаје да је све што је веће од половине јабуке потенцијално смртоносно.

"Планина се увијек мења, али нема сумње - све је више већих одрона камења", рекао је Бојтел.

Један од узрока одрона је отапање вјечног леда - стијена и седимента који су обично оковани ледом током цијеле године.

"Видимо јасни тренд загријевања на подручју вјечног леда, посебно након 2010.", рекла је Жанет Нецзли са Института за истраживање снијега и одрона у Давосу.

Према њеним ријечима, лети се највиши слојеви вјечног леда отапају и очита је тенденција повећавања тог отопљеног слоја.

На италијанској страни Монблана на граници са Француском, локално становништво је забринуто, јер је глечер Планпинсје почео да клизи све брже према долини због глобалног загријавања.

На глечеру је постављен радар који свакодневно прати кретање ледене масе.

Неки научници тврде да се претјерује у погледу ризика да тоне леда отклижу и затрпају становнике и туристе.

"Нема ризика за Вал Ферет, чак и да отклиже 250.000 метара", рекао је климатолог Масимилијано Фацини са Универзитета Ферара.

Он сматра и да су упозорења претјерана и да становници и туристи нису у опасности.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана