Ово је најскупљи ратни брод на свијету VIDEO

Агенције
Ово је најскупљи ратни брод на свијету VIDEO

Тренутно најбољи и најскупљи амерички ратни брод постао је још скупљи.

Носач авиона УСС Џералд Форд тренутно је у финалној фази тестирања, а након корекције појединих стања идентификованих за врijеме тестирања, у његов развој биће потребно уложити додатних 120 милиона долара.

Тиме ће трошкови овог најсавременијег ратног брода на свijету премашити цijену од 12,9 милијарди долара, колико је одредио амерички Конгрес.

Више новца потребно је због поправки одређених компоненти које су оштећене током посљедњих тестирања. Умејсто каблова и ужади, на броду се користе посебне дизалице које транспортују бомбе на палубу за узлетање, гдје треба да се укрцају у авион.

Дизајниране су тако да могу да носе много више него пређашње, а циљ им је да убрзају процес укрцавања и искрцавања са брода, пише Си-Ен-Ен.

Укупни трошак првог од три слична носача које је наручила морнарица, биће око 42 милијарде долара.

Рана тестирања њиховог електромагнетнког катапулта у 2015. години нису била успјешна, а то је био само један од проблема у програму који су многи критиковали због низа финансијских пробоја и разних одлагања.

Иако ново повећање трошкова није повезано са системом катапулта, нови је корак уназад у тренутку када брод улази у своју посљедњу фазу тестирања прије него што званично започне са војном службом 2022. године.

Извјештај Пентагона из јануара 2018. године открива да је овај 100.000 тона тежак ратни брод пун проблема у критичним системима, укључујући и катапулт који лансира авионе, опрему која их “хвата” након слијетања и радар. Због тих недостатака, “брод је осјетљивији на напад а због тога је и ограничен током рутинских операција”, пише у извјештају.

Остали проблеми више су свакодневне природе, али указују на шта би требало обратити пажњу приликом израде новог ратног брода, као што је мањак кабинског простора за посаду.

Носач ће проћи још једно додатно тестирање на мору (што морнарица назива “post-shakedown maintenance availability”), средином јула, како би се “инсталирали преостали борбени системи, завршили одложени радови и исправила преостала одступања”.

Прије свог првог радног задатка, Форд ће такође проћи кроз низ тестирања која укључују детонацију експлозива у води поред брода. Морнарица је 2016. у близину брода УСС Џексон бацила три експлозивне направе тешке неколико хиљада килограма како би видјела како брод реагује на оближње подводне експлозије.

Форд је дугачак 335 метара, и може да се похвали првим новим дизајном носача у посљедњих 40 година. Упркос тестирањима, још није познато да ли ће, због нових одлагања и кашњења, проћи и кроз ова експлозивна тестирања, пише Еxpress.

Али, пошто су страни противници, у првом реду Кина, фокусирани на развој оружја посебно дизајнираног тако да погађа америчке носаче авиона, тестирања су преко потребна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана