Ескобар туризам цвјета у Колумбији

Приредио: Борис Ђурић
Ескобар туризам цвјета у Колумбији

Богота - Арам Балакџан (33) из Лондона одлично се провео током посјете Колумбији.

Мотором је обишао руралне крајеве Колумбије, путовао популарним кањоном Чикамоча и учио шпански језик у Медељину.

Он је такође играо пејнтбол у напуштеној вили која је припадала једном од највећих нарко-босова свијета Паблу Ескобару.

Он и неколико десетина других туриста су се гађали мецима са бојом и Балакџан је чак глумио Ескобара. Сакривен на другом спрату виле и са веома мало муниције, био је нападнут од лажних агената америчке агенције за борбу против наркотика, ДЕА, а затим је био “ухапшен”.

Све су то забаве и игре за туристе који долазе у Колумбију да би уживо видјели мјеста приказана у ТВ серији “Наркос”, која приказује трансформацију Ескобара од ситног дилера до нарко-боса чија је имовина 1987. године вриједила двије милијарде долара. Туристи могу да посјете његов гроб и стан у којем је некада живио са породицом.

Такође, могу платити стотине долара за посјету Ескобаровим рођацима и члановима његове дружине и стећи увид како је живио лидер картела, убијен у децембру 1993. године.

Према бриселској агенцији ТЦИ рисерч, један од десет посјетилаца Колумбије одлучио је да посјети ову јужноамеричку земљу због ТВ серија и филмова о Ескобару.

Многе зграде у Медељину, укључујући зграду “Монако”, у којој је супарнички картел “Кали” активирао снажну ауто-бомбу, сада су мета туриста.

Ипак, многим Колумбијцима, који су преживјели двије бруталне деценије испуњене бомбашким нападима, атентатима, киднаповањима и корупцијом, не свиђа се што је хладнокрвни убица и нарко-бос добио статус звијезде.

-  За нас као друштво туристичке посјете везане за Ескобара су преурањене. Нисмо били спремни за то - каже Адријана Валдерама, начелница Музеја Каса де ла Меморија, посвећеног конфликтима у Колумбији.

Она је додала да желе да посјетиоци не виде Ескобара као митску ТВ личност јер се ту десила трагедија, готово геноцид.

О краљу дроге

Пабла Ескобара, једног од најозлоглашенијих краљева дроге у историји, полиција је убила 1993. године.

Краљ кокаина био је син сиромашног колумбијског фармера, али када је напунио 35 година постао је један од најбогатијих људи на свијету. Упркос скромном поријеклу, Ескобар је постао лидер картела “Меделин”, који је одговоран за око 80 одсто свјетског тржишта кокаина. Приходи Ел Патрона су процјењивани на око 420 милиона долара недјељно, по чему је један од најбогатијих трговаца наркотицима у историји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана