9.000 година старо: Откриће израелских археолога мијења све што смо знали о Блиском истоку VIDEO

Агенције
9.000 година старо: Откриће израелских археолога мијења све што смо знали о Блиском истоку VIDEO

Израелски археолози су недавно, прије почетка изградње ауто-пута близу Јерусалима, открили велико 9.000 година старо неолитско насеље, пет километара удаљено од престонице те земље.

Ради се о највећем насељу из млађега каменог доба досада откривеном у Израелу и на Блиском истоку. Ту је, према процени археолога, живјело између 2.000 и 3.000 становника, што је величина упоредива са данашњим већим градом, и тада се могло сматрати метрополом, јавили су израелски медији позивајући се на наводе државне Управе за старине.

“Први пут смо у Израелу открили тако велико насеље из раздобља неолита”, рекли су археолози Хамуди Калаили и Јакоб Варди.

“Остатке насеља старог 9.000 година открили смо само неколико десетина центиметара испод површине земље, близу града Мотзе. Сматрамо да је то прекретница у истраживању праисторијских насеља, због величине и добро очуваних артефаката, рекао је Варди, и додао:

“Ово археолошко налазиште ће из темеља промјенити оно што смо досада знали о периоду неолита.”

До сада се вјеровало да подручје Јудеје није било насељено и да су таква налазишта постојала само са друге стране ријеке Јордан, притом мислећи на дио Западне обале за који је користио библијски назив.

Праисторијска Мотза би се по тадашњем броју становника могла упоредити са данашњим Јерусалимом или Тел Авивом. Људи који су тамо живјели одржавали су трговачке и културне везе са становницима Анадолије, будући да оданде потичу предмети од вулканског стакла (опсидијана) откривени на налазишту.

Становништво се бавило ловом, сточарством, посебно узгојем оваца и пољопривредом.

На локалитету су пронађене хиљаде врхова стријела, сјекире, ножеви, накит, фигуре и мале камене наруквице које су вјероватно носила дјеца, али и велико складиште махунарки чије је сјеме очувано без обзира на старост налазишта.

“Хиљаде година прије изградње пирамида, у периоду неолита, више становника је живјело у сталним насељима. Мање су се селили а више су се бавили пољопривредом”, појаснио је Варди.

Археолози су у Мотзи пронашли и остатке великих зграда са просторијама за становање, јавним дворанама и мјестима за молитву, као и уске уличице. Све то указује да је планирање изградње у том граду било на врло високом нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана