10 необичних чињеница о највећој држави на свијету

Агенције
10 необичних чињеница о највећој држави на свијету

Да су Руси специфичан народ видимо из дана у дан. У овој држави која се простире на два континента има свега, али ипак постоје неке чињенице за које знају тек ријетки.

1. Русија је земља предсједника са занимљивим хобијима. Актуелни руски председник Владимир Путин воли џудо. Он је 2008. издао ДВД под називом Научимо џудо са Владимиром Путином.

С друге стране, Михаил Горбачов издао је албум романтичних балада по имену Пјесме за Раису. Раиса је била његова жена.

2. Музеј секса и еротике у Санкт Петербургу има један необичан експонат - пенис руског видовњака и царског саветника Григорија Распућина. Бар тако тврди власник музеја. Стручњаци сумњају у истинитост тих тврдњи, иако је у музеју заиста изложен одсјечен полни уд.

3. Карачајско језеро у јужном Уралу, које је Совјетски савез некада користио за одлагање радиоактивног отпада. Данас се сматра најзагађенијим мјестом са нуклеарним отпадом на свијету. Јачина радијације толико је висока да човјек може да прими смртоносну дозу ако само сат стоји на његовој обали.

4. Судбина Ћилибарске собе је једна од највећих мистерија Другог свјетског рата. Ријеч је о просторији Катаринине палате у Царском селу код Санкт Петербурга, која је била украшена златом, накитом и другим вриједним материјалима, а коју су нацисти опустошили током својих освајања.

5. Руски тим закаснио је на Олимпијске игре у Лондону 1908. године чак 12 дана јер су се служили Јулијанским календаром. Остали спортисти вријеме су рачунали по Грегоријанском календару.

6. Руске власти размишљају о претварању некадашњих озлоглашених гулага у туристичке атракције. Неке статистике показују да је кроз ове концентрационе логоре за присилни рад и медицинске експерименте прошло више од 18 милиона људи.

7. Чак 1835 особа скинуло се у купаће костиме и спустило на скијама или сноубордом са сибирског одмаралишта Шерегеш у жељи да буду уписани у Гинисову књигу рекорда.

8. Русија може да се похвали са највећом љуљашком на свијету која је дуга чак 170 метара. Постављена је у адреналинском Скај парку у Сочију, који обухвата и један од најдужих висећих пјешачких мостова на свијету.

9. У Москви је некада постојао ресторан Д твин старс. Као што му име каже, запошљавао је искључиво близанце и близнакиње који су у идентичној одјећи послуживали госте.

10. Промет на московским улицама толико је густ да богати Руси унајмљују лажна возила хитне помоћи и помоћу њих се лакше провлаче кроз гужву.

Embed from Getty Images

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана