Здравствена служба на петровачком срезу

Верица Јосиповић
Здравствена служба на петровачком срезу

Обнова цивилне здравствене службе на петровачком срезу, који је обухватао општине Смољану, Буковачу, Крњеушу, Бјелај, Петровац, Кулен Вакуф, Вођеницу и Кестеновац, почела је 1. октобра 1944, када је у Петровцу отворена здравствена станица коју је водио студент медицине Марко Јурић.

За свега мјесец дана, колико је радио у Петровцу, он је обавио више од 350 амбулантних прегледа. Констатовао је да је здравствено стање становника лоше. Неусловне куће, недовољна исхрана, обућа и одјећа поспјешивали су развој обољења. Заразне болести и недостатак стручног медицинског кадра представљали су велики проблем. Након што је октобра 1944. оспособио за рад болницу у Дрвару, др Захарије Давидовић је са истим задатком почео да ради у Петровцу 3. новембра 1944.

СНОО Петровац одредио је за болницу неусловну Шеледову кућу, која се налазила ван града. У приземљу је била остава и купатило, на спрату и тавану амбуланта, четири собе за болеснике са 16 кревета и кухиња. У овој згради лијечени су болесници који болују од хроничних болести. У посебној згради, са три собе, смјештани су обољели од заразних болести.

Срески љекар Захарије Давидовић рођен је 1898. у Бањалуци. Медицински факултет завршио је 1926. у Загребу. Прије доласка на ослобођену територију радио је у Државној болници у Бањалуци као специјалиста за интерне болести. У Петровцу је вршио и дужност војног љекара. Мјесечно је обавља 600 до 800 прегледа пацијената. Као болничари и дезинфектори радили су Дајо Вукобрат, прије рата запослен у санитетској служби у Сарајеву и Мара Ковачевић из Дринића. У болници су радиле и двије болничарке из амбуланте Команде мјеста.

Почетком 1945, након уласка непријатеља у Петровац, болесници су привремено евакуисани у Смољану. Крајем 1944. формиране су прихватне станице у Вођеници и Кулен Вакуфу у којима су планирани прегледи пацијената једном седмично. Због презаузетости среског љекара то се није могло провести у пракси, па је одлучено да општине организују превоз болесника у Петровац. У станицама је радио по један болничар, који је пружао прву помоћ и бринуо о отпуштеним болесницима и рањеницима којима је потребно даље лијечење.

За вријеме Другог свјетског рата на подручју СНОО Босански Петровац умрло је око 800 лица обољелих од пјегавца. У децембру 1944. на срезу је од исте болести оболио 21 становник. Да би се спријечила епидемија, у Петровцу је довршено купатило са пет тушева и просторија за суву комору. У свим општинама су активиране и здравствене секције, чији су чланови радили на здравственом просвјећивању народа. Организована су предавања, паљење кречана и кречење кућа, чишћење бунара, изградња ђубришта и нужника.

Да би се сузбио пјегавац, у априлу 1945. формирана је Среска војно-цивилна комисија за борбу против пјегавца, у чијем су саставу били предсједник Вучен Пилиповић, командант мјеста, потпредсједник Милан Дукић, предсједник СНОО и секретар др Давидовић, те чланови Марица Анић, референт санитета Команде мјеста, Мухарем Алагић, представник НОФ-а, Смиљка Ћук, члан среског АФЖ-а и Даница Јосиповић, члан среског УСАОЈ-а.

У Петровцу је од 15. марта до 5. априла 1945. организован курс за дезинфекторе за сузбијање пјегавца. Курс су са овог среза завршиле Деја Ђукић, Стеванија Мирковић и Драгица Ступар из Меденог Поља, Мика Латиновић из Колунића, Драгица Јокић из Вођенице, Деса Драгић из Ластва, Зорка Берга из Рајноваца и Милка Ковачевић из Буковаче. Средином 1945. Општински народни одбор Бањалука распоредио је др Људевита Бенчину у Петровац да настави акцију на сузбијању пјегавца.

Због лоших услова за рад, планирано је да се до краја 1947. болница премјести у другу зграду. Здравствено стање становништва је било задовољавајуће. Био је знатан број обољелих од чеше. Једнолична исхрана одражавала се на здравље становништва. У Среској здравственој станици у Бос. Петровцу исте године су били запослени љекар Немања Вурдеља, бабица Стојанка Буквић, дезинфектор Мурат Машић, болничарке Драгица Ћуп, Стоја Пиралић-Илић, Марица Гверо-Малешевић и Борка Кувачић, благајница Дева Кецман, куварица Савка Грубор и послужитељ Алија Хусаџић. Доктора Вурдељу је ускоро замијенио др Адам Галик.

Апотека у Петровцу отворена је тек 1947. Њен је директор била Александра Трупац, дипломирани фармацеут. Отварањем апотеке знатно је олакшана набавка лијекова. У апотеци, смјештеној у трошној згради и без намјештаја, 1949. су били запослени магистар фармације Урош Поповић, као управник, лаборантица Драгица Челар и чистачица Марија Јарић.

У записнику о прегледу болнице из 1949. наводи се да је смјештена у неусловним просторијама, са 20 кревета, без породилишта, без воде и струје. Чистоћа постељине је задовољавајућа, а исхрана болесника оскудна. У приземљу зграде смјештено је 50 ђака. У болници ради др Михајло Васиљевич Тузиков, рођен 1887. у Оренбургу, гдје је завршио гимназију. Правни факултет завршио је 1911. у Москви, а Медицински 1926. у Загребу. Стажирао је у Ваљеву 1927. Поред матерњег руског, говорио је дјеломично француски и њемачки.

У краљевој војсци 1927–41. био је санитетски мајори шеф Централне војне амбуланте у Сарајеву. За вријеме окупације служио је у Домобранској војној болници као шеф заразног одјељења у Сарајеву, у чину потпуковника. Послије ослобођења Сарајева 1945, остао је на истој дужности мјесец дана у Војној болници. Прије доласка у Бос. Петровац радио је као срески санитетски референт у Јајцу, Кључу и Приједору. Био је ожењен учитељицом Наталијом Мрђен. До данас је остало живо сјећање на рад руског љекара др Тузикова у Петровцу. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду 1969.

 

Верица Јосиповић, начелник Одјељења за сређивање и обраду архивске грађе у Архиву Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана