Записи из Архива Републике Српске: Партизанска олимпијада у Фочи

Бојана Пљеваљчић
Записи из Архива Републике Српске: Партизанска олимпијада у Фочи

У историји Народноослободилачког рата значајно мјесто припада такозваном фочанском периоду, који је трајао од 20. јануара до 10. маја 1942. године и који се, због друштвено-политичке активности која се тада одвијала у Фочи, назива Фочанском републиком. У Фочи су тада боравили Врховни штаб НОВЈ, Централни комитет Комунистичке партије и Савез комунистичке омладине Југославије и други политички и војни органи са врховним командантом Титом на челу.

У том периоду направљен је концепт организације живота и створена идеја о могућем препороду. Међутим, то је био само предах између двије офанзиве. Из тог доба су и Фочански прописи о устројству и раду народноослободилачких одбора, чији је творац Моша Пијаде.

Партизанске спортске игре

За прво обиљежавање првомајског празника у току Народноослободилачког рата везана је и једна спортска манифестација, прво организовано спортско такмичење на слободној територији Фоче - Партизанске спортске игре. Суморне и тешке ратне 1942. године Тито је покренуо иницијативу да се у Фочи организују спортска такмичења, указујући на нужност сталног јачања психичке и физичке спремности, подизања морала бораца и истицања значаја спорта: "Величина народа једне земље цијени се по томе како се он држи у данима најтежих искушења; она се цијени по томе што је радни народ једне земље способан издржати и каква је његова морална снага у данима најтежих искушења".

О Титовој идеји да се организују партизанске спортске игре организован је састанак коме је предсједавао Иво Лола Рибар, секретар ЦК СКОЈ-а и члан Политбироа ЦК КПЈ.

Ускоро је утврђен програм Партизанских спортских игара. Предвиђено је да се такмичења одвијају у фудбалу, одбојци, атлетици и шаху. Тако су у Фочи настале Прве партизанске спортске игре, прво организовано спортско такмичење у току НОР-а.

Фудбалска утакмица

Иницијатор готово свих такмичарских дисциплина био је Иво Лола Рибар, уједно и активни учесник. На стадиону поред Ћехотине на спортским играма учествовале су екипе Врховног штаба, Ваљеваца, Трећег крагујевачког батаљона, Фочанске омладинске чете, Команде мјеста и Фочанске радне чете. Највише пажње привукла је фудбалска утакмица између екипа Врховног штаба (за коју су, између осталих, наступили и Владимир Дедијер, Сретен Жујовић, Александар Ранковић, Слободан Пенезић Крцун, Арса Јовановић, Милентије Поповић, Владимир Велебит, Мићо Јовановић, сликар Војо Димитријевић, Иво Лола Рибар и његов брат Јурица Рибар) и Фочанске омладинске чете (Ацо Висоцки, Чедо Продановић, Божо Хаџивуковић, Василије Жижић, Алија Хрбат, Арслан Готовуша, Јосип Келава, Мухамед Алиша, Алија Ћебо, Хајро Мемишевић и Небојша Бабић) .

Приредила: Бојана Пљеваљчић, архивиста Архива Републике Српске Фоча

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана