Вук Мандушић - “црни влах” ког су се Турци бојали

Срна
Вук Мандушић - “црни влах” ког су се Турци бојали

БИЈЕЉИНА - У борби са Турцима на данашњи дан 1684. године погинуо је прослављени српски јунак из Равних Котара Вук Мандушић, уз Стојана Јанковића и Илију Смиљанића најомиљенији јунак народне ускочке епике.

Његови савременицу су свједочили да је био храбар војник, скроман и некористољубив војвода.

“Кад би му успјело да шта узме у бробама све би подијелио међу војницима, који су га вољели, поштовали и слушали исто онолико колико су га се Турци бојали”, записао је млетачки провидур Леонардо Фосколо.

Када се тачно родио Вук Мандушић није познато, као што се поуздано не зна ни мјесто његовог доласка на свијет - највјероватније је ријеч о Далматинској Загори, а најбољи кандидат је мјесто Рупе, код Скрадина.

Алтернативне хипотезе су оне према којима води поријекло из Велестова, код Цетиња, или македонског Тетова.

Ондашњи извори називају га Морлаком, што је ријеч изведена из италијанске ријечи “Морлако” и латинске “Морлахус”, са значењем “Црни Власи”.

Власима је називано хришћанско, махом православно становништво БиХ, Далмације и Крајине.

Вук Мандушић био је главни командант морлачке војске, један од најистакнутијих харамбаша у Далматинској Загори који се борио против Османског царства у Кандијском рату.

Он је један од чувених јунака српске епске поезије. Петар Други Петровић НЈегош овјековјечио је Вука Мандушића у “Горском вијенцу”.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана