Вучевић: Злогласном војном акцијом ''Новосадска рација'' јануара 1942. град је био натопљен крвљу недужних

Срна
Foto: Wikimedia

НОВИ САД- У Новом Саду данас је одржана комеморација и помен поводом 79 година од злогласне "Новосадске рације", војне акције мађарских окупационих снага у којој је на најсуровији начин побијено или под лед Дунава живо бачено више хиљада недужених људи (Срба, Јевреја и Рома).

Новосадски градоначелник Милош Вучевић тим поводом је истакао да је град тих ледених дана јануара 1942. био натопљен крвљу недужних људи.

"Хортијеви фашисти спроводили су свој крвави пир. Ишли су од куће до куће, од врата до врата, силом изводили људе, а потом их одводили и убијали мучки и сурово. Метком у потиљак, а потом се мртва тела бацали у камионе, одвозили их на Дунав и бацали под залеђену реку", рекао је Вучевић.

На Кеју жртава рације поред Дунава код споменика "Породица", обраћајући се на комеморацији и помену, Вучевић је подсјетио да су крвници често живе људе бацали под лед, и то старце, жене и децу, читаве породице, само зато што су били Срби, Јевреји и Роми.

Он је истакао да је злогласна Рација Новом Саду заувијек оставила трауму, као и да је језиви злочин човјечанству заувијек оставио опомену.

"Ако се међутим, не будемо сећали прошлости, страшна историја и још страшнији злочини могу се поновити", рекао је Вучевић, напомињући да се треба увијек сјећати, али на мржњу не треба одговарати мржњом.

Помен недужним жртвама Рације у име Српске православне цркве служио је на Кеју еписком бачки Иринеј, а у име Јеврејске заједнице Исак Асиел, врховни рабин Србије.

Недужним жртавама Новосадске рације, положени су вијенци на споменик "Породица".

Новосадска Рација или Бачки погром је ратни злочин који су мађарски фашисти Миклоша Хортија извршили над недужним Србима, Јеврејим и Ромима у Новом Саду и околним мјестима, од 21. до 23. јануара 1942. године.

У злочину какав Европа не памти, према историчарима, страдало је на подручју јужне Бачке више од 4.000 Срба, Јевреја и Рома, од којих је више од 1.300 страдало само у Новом Саду.

Историчари се, међутим, слажу у оцјени да је стваран број недужних жртава тешко утврдити јер су у крвавом погрому нестајале читаве породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана