Варшавски гето: Нацистички геноцид над Јеврејима

Срна
Foto: Wikipedia

БИЈЕЉИНА- Према наређењу вође нацистичке Њемачке Адолфа Хитлера, у Варшави је у Другом свјетском рату на данашњи дан 1940. године створен гето у којем су СС-овци опколили око пола милиона Јевреја.

Десетине хиљада Јевреја умрло је од глади и болести у том гету, а око 310.000 је отпремљено у логоре смрти и убијено у гасним коморама.

Преживјели у гету су 1943. дигли устанак, али су готово сви убијени у одмазди нациста.

Варшавски гето био је највећи од изолованих дијелова градова у које је нацистички режим крајем тридесетих и почетком четрдесетих година прошлог вијека затварао Јевреје на подручју Њемачке и окупираних земаља.

У мају 1942. године започета је депортација у логоре смрти, а у априлу 1943. остала је половина од првобитног броја Јевреја у Варшавском гету.

Пољски покрет отпора обавијестио је 18. априла Јевреје да Нијемци припремају офанзиву великих размјера.

Насупрот Јеврејској борбеној организацији /ЈОБ/, која је имала око 300 слабо наоружаних бораца, стајало је десетак хиљада нациста под командом СС-пуковника Фердинанда фон Самерн-Франкенега.

Браниоци су есесовце дочекали паљбом и већ послије десетак минута два тенка су била у пламену.

Фон Самерн је смијењен и команду је преузео СС-генерал Јирген Штроп. Међутим, ни поновљени напади нису сломили отпор, а повећан је број мртвих и рањених нациста.

Нијемци тада на гето крећу свим расположивим снагама: есесовци, полиција и Вермахт. Продирући у поједине дијелове града, нацисти су бацачима пламена спаљивали све зграде уништавајући и посљедње трагове отпора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана