Устав Републике Српске напунио 27 година

ATV
Устав Републике Српске напунио 27 година

Кровни правни акт Републике Српске данас пуни 27 година. 40 дана након проглашења Републике српског народа у БиХ усвојен је “Устав Српске Републике Босне и Херцеговине”. Документ који представља основу државоправног уређења Републике Српске до данас је претрпио бројне измјене, чак 122 амандмана. Ипак, потребна су додатна побољшања, сматра српски члан Предсједништва БиХ.

“Устав Републике Српске који одређује основне уставне елементе које има свака држава, свакако ће бити ојачан и у том погледу треба да буде моделиран Устав, јер је у њега интервенисао високи представник са неких 30-ак амандмана, можда и више, мијењајући његову суштину и прилагођавајући тај Устав неким другим концепцијама у Босни и Херцеговини”, каже Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Устав има сва обиљежја демократског акта, утемељен је на међународним документима о људским правима и слободама, и представља одраз воље народа. Професор уставног права, Миле Дмичић, оцјењује да му је ипак потребно удахнути нови живот, а да постоје и разлози за доношење новог Устава.

“Онемогућавање преноса надлежности без Уставом утврђеног поступка, затим усклађивање са оним актуелностима које су присутне у области економско-социјалних односа, организација републике, затим мандата предсједника Републике у случајевима када тај мандат истекне прије него што истекне редовни, уставни мандат”, Миле Дмичић, професор уставног права.

Оригинални Устав је био примјерен времену у коме је стваран, али због силних интервенција високих представника, данас су многе његове одредбе рогобатне, сматра Витомир Поповић, професор на Правном факултету у Бањалуци.

“Сада имамо више амандмана него уставних одредаба. Нарочито су по овај Устав биле погубне одредбе које је наметнуо тадашњи високи представник, Волфганг Петрич. Свакако да то даје за право да се приступи измјенама Устава у најскорије вријеме, за то постоје законом и Уставом прописани услови”, Витомир Поповић, професор на Правном факултету Универзитета у Бањалуци.

Поред силних амандмана, поједине одредбе Устава Републике Српске се нису мијењале. Тако је и дан-данас, према њему, Сарајево главни град Републике Српске, а смртна казна још није укинута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана