Убијена царска породица Романов

Срна
Убијена царска породица Романов

БИЈЕЛЈИНА - Бољшевици су на данашњи дан 1918. године, у Јекатеринбургу, убили руску царску породицу Романов – цара Николаја, царицу Александру, њиховог сина, престолонасљедника Алексеја и четири кћерке, велике кнегиње Олгу, Татјану, Марију и Анастасију.

Цара Николаја, заједно са супругомм и њихових петоро дјеце, 1981. године канонизовала је Руска православна црква, а 2000. године прогласила за свете новомученике.

Николај Други Романов био је велики пријатељ Срба и ушао је у рат 1914. године, након што је Аустроугарска објавила рат Србији.

Мјеста гдје су сахрањени откривена су 1991. и 2007. године.

Њихови посмртни остаци извучени су из необиљежених гробова и они су поново сахрањени у породичној гробници породице Романов, у Катедрали Светог Петра и Павла у Санкт Петербургу.

У јулу 1918. године руска Бијела армија, потпомогнута чешким снагама, надирала је ка Јекатеринбургу. Уплашени да би бјелогардејци могли ослободити цара Николаја, бољшевици одлучују да цара и његову породицу ликвидирају.

Комунистички тврдолинијаш Јаков Јуровски налазио се на челу локалног комитета коме је била повјерена судбина посљедњег руског цара и његове породице.

Неколико дана пред егзекуцију, Јуровски је промијенио стражаре, који су од доласка у Јекатеринбург обезбјеђивали Романове. Били су то нови људи, спремни да беспоговорно изврше егзекуцију заточеника.

Иза поноћи, стражари су царску породицу пробудили под изговором “да нису безбједни, јер се на улицама чује пушкарање”. Цар Николај, царица Александра, петоро њихове ђеце и послуга, одведени су у подрум гдје су ликвидирани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана