У Ужицу најстарија хидроцентрала у Европи: Опрему волови вукли неколико мјесеци

Агенције
У Ужицу најстарија хидроцентрала у Европи: Опрему волови вукли неколико мјесеци

УЖИЦЕ - Ријетко ко је повјеровао пророчанству Тарабића кад су у јуну 1868. године рекли да ће из ријеке Ђетиње изаћи свјетлост.

Послије 32 године њихове прогнозе су се обистиниле и у Ужицу је направљена прва хидроцентрала у Европи и то по Теслиним принципима полифазних струја.

- Одлука о изградњи хидроелектране потекла је од акционара ткачке фабрике којима је био потребан јефтин, а сигуран извор енергије. У спровођењу њихових намера помогао им је угледни професор Ђорђе Станојевић који је закључио да у овој реци има довољно водене снаге за производњу електричне енергије - рекла је за српске медије кустос музеја у Ужицу Загорка Милићевић.

Одлука о овом подухвату стигла је врло брзо до Обреновића који су подржали градњу, а краљ Александар поставио је камен темељац у мају 1899. године. 

Ђорђе Станојевић имао је задатак да набави опрему за ову хидроелектрану.

- Набавио је “Сименсове” турбине и генераторе. Опрема је из Пеште и Беча возом стигла до Крагујевца, а како Ужице у то време није имало пругу, опрема је пребачена на дрвена кола која је вукло шест пари волова. Тако је овај караван путовао месецима, а бројни Срби су мислили да је у питању сеоба народа - прича Загорка.

Кад је опрема на воловима стигла, Ере нису часиле часа и одмах су кренуле у изградњу и потрудиле се да у знак захвалности хидроелектрана буде отворена 2. августа, на рођендан краља Александра Обреновића.

- Мали број Ужичана је смео уопште да присуствује отварању, јер није им било јасно како то струја и вода могу да се споје, да жица прође кроз таван, а да кућа не експлодира. Мислили су да ће доћи до неке велике експлозије - рекла је Загорка.

Прва произведена струја коришћена је прије подне за потребе ткачке фабрике, а послије подне за освјетљивање града, појединих кафана, дућана и механа, а плаћала се по сијалици.

 

Потенцијал Ужица

Хидроелектрана је радила до 1973. године, а опрема је и након 120 година остала исправна и сачувана. Бројне стране делегације нису заобишле овај својеврстан споменик, који представља један од највећих туристичких потенцијала Ужица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана