Тањуг у Нујокреру:Теслин траг неизбрисив осам деценија

Танјуг
Foto: ГС

ЊУЈОРК - Скоро осам деценија од смрти једног од највећих умова свијета Никле Тесле, остао је неизбрисив траг у хотелу Њујоркер у којем је провео последњих десет година живота, а како наводе у хотелу бројни туристи из цијелог свијета и даље траже да буду смјештени у соби 3337 у којој је живио.

 На улазу у собе 3328 и 3337, а које су некада, по речима Теслиног рођака Вилијма Тербоа, захваљујући додатним вратима у ходнику, које висе нема, биле цјелина, налазе се плочице на којима је назначено да је у њима од 1933. до 1943. живио велики проналазач Никола Тесла.

Набројани су и његови бројни изуми, од којих је како су навели најзначајнија електрана на Нијагариним водопадима.

“Њујоркер је место где је Тесла живео најдуже , ако се изузме дом у родном Смиљану”, наводи се у хотелској документацији у којој кажу да желе да верују да је Тесла хотел изабрао зато што је био један од најмодернији тог времена.

Саграђен је 1930, у арт деко стилу, с 43 спрата, и 2.500 соба, споственом електроцентралом, која је могла произвести струју за 30.000 људи, клизалиштем радио станицом, а у којем су одсједали и Фидел Кастро и Френклин Рузвелт и Мухамед Али, Роберт Кенеди.

У Њујоркеру  оцјењују да је био једна од најнеобичнијих особа која је икада боравила у хотелу. У ходнику на 33 спрату који води ка Теслином дијелу Њујоркера са предивним погледом на Менхетн, налазе се фотографије Тесле, његових изума, Теслиног торња.

Осим соба успомену на Теслу чува и мали музеј у доњем дијелу хотела, у којем су изложени и неки лични предмети остали након Теслине смрти, а у подацима из Хотела, које је бризљиво скупљао историчар и хотелски архивар Јосеф Кинеy сачуване су и фотографије на којима се види да га је у соби посећивао Краљ Петар ИИ, да је припремао вечеру за српске боксере из Пенсилваније, а сва ова подсјећања имају посебан смисао у моменту када се у Њујорку обиљежава 140. годишњице дипломатских односа Србије и САД У хотелском материјалу Никола Тесла и Њујоркер Хотел, а који је добио Тањуг, изражено је увјерење да је Тесла на врхунцу био највјероватније познатији иод Херија Форда и Ромаса Алве Едисона и Гуљелма Марконија.

 Биљеже да је имао и белу голубицу коју је волио веома много као и да је сваки дан шетао до Брyант Парка, на путу до Библиотеке на Петој авенији, како би могао да храни “своје” голубове. Такође наводе да су одмах након његове смрти надлежне службе однијеле све Теслине папире и ствари, да су их класификовали под "Топ сикрет" и да је садржај остао мистерија и данас. Архивар хотела једном је рекао за Њујоркер магазин да постоје три категорије најчешћих гостију: и истакнуте политичке фигуре, Инжењери електротехнике и технолошки ентузијасти Људи које занимају НЛО-и, путовања кроз време као и Хрвати и Срби. То су категорије људи, које желе посетити и спавати у хотелу у којем је живео славни Никола Тесла", рекао је архивар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана