Тако је говорио Зоран Ђинђић: "Ако данас не успемо, једини разлог смо ми сами"

ГС
Тако је говорио Зоран Ђинђић: "Ако данас не успемо, једини разлог смо ми сами"

Зграда Владе Србије, 12. март 2003. године, на сату је 12.25, чују се пуцњи и недуго затим стиже вијест да је убијен премијер Србије Зоран Ђинђић. Прије тачно 17 година, на улазу зграде Владе Србије Србија је остала без првог демократски изабраног премијера и лидера Демократске странке.

Као извршиоци одмах су осумњичени припадници земунског криминалног клана, а то је потврђивала и чињеница да је планирано да се тог дана, како је Влада Србије касније саопштила, потпише налог за хапшење једног броја припадника те криминалне групе.

У Србији је заведено ванредно стање које је трајало до 22. априла, а у полицијској акцији "Сабља", ухапшено је 11.665 особа, међу којима је било партијских функционера, високих војних официра, носилаца правосудних функција и естрадних звезда, а неки од њих су провели одређено време у притвору.

Осумњичени као главни у организовању убиства премијера били су некадашњи командант распуштене Јединице за специјалне операције (ЈСО) Милорад Улемек Легија, и припадници земунског клана Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Кум. Кум и Шиптар су убијени су 27. марта у покушају полиције да их ухапси.

 

У полицијској акцији "Сабља" ухапшен је непосредни извршилац убиства Звездан Јовановић, као и неколико чланова распуштене ЈСО, али и бројни припадници земунског клана. Хапшења су, такође, помогла у разјашњавању бројних убистава која су се десила раније.

У августу 2003. подигнута је оптужница против 44 особе за учешће у организовању убиства, а суђење је почело 22. децембра 2003. у Окружном суду у Београду. Они су 23. маја 2007. године проглашени кривим и осуђени на укупно 378 година затвора.

У образложењу пресуде између осталог је наведено и да је убиство Зорана Ђинђића политичко убиство уперено против државе, у коме је учествовао криминализовани део ЈСО и банда Душана Спасојевића.

Политичка позадина убиства Зорана Ђинђића још није откривена.

Милорад Улемек Легија скривао се 14 месеци, али се предао 2. маја 2004. године. Он је осуђен на 40 година затвора, колико је добио и извршилац атентата Звездан Јовановић. Врховни суд је потврдио ове пресуде у децембру 2008.

Првог демократски изабраног премијера памтићемо по бројним метафорама и изјавама које и данас могу да нас наведу да се дубоко замислимо:

"Ако данас не успемо, једини разлог смо ми сами!"

"Ако неко мисли да ће зауставити спровођење закона тиме што ће мене уклонити онда се грдно вара, јер ја нисам систем. Систем ће функционисати и даље и нико неће добити амнестију за злочине тако што ће уклонити једног или два функционера државе. – о покушају атентата на њега, Политика, 21. фебруар 2003. и Глас јавности 24. фебруар 2003. године"

"Ако скувате рибе из акваријума, добићете рибљу чорбу. Рибе из чорбе не можете да вратите у акваријум. То је историја."

"Ако већ унапред сумњате у свој успех, неуспех ће вам лакше пасти јер сте га мудро предвидели."

"Да наши људи не би одлазили у свет, потребно је да свет доведемо у земљу."

"Још увек нисмо срушили мост који нас повезује са катастрофалном прошлошћу, још увек је могућ пад уназад. Балкан је још увек пун разорних потенцијала."

"Међународна заједница је као клима — не можете да је признате или не, већ да се адаптирате."

"Морамо као народ да одрастемо и као људи да прихватимо цену тог одрастања."

"Мото који ме вуче напред је: никада се не предај. Ако кренеш у претицање, додај гас. Ради оно што сматраш да је исправно, не оно што ће већина да подржи."

"Нема више спавања. Време је за акцију. Спаваћете када одете у пензију."

"Није уобичајено да разваљујете врата пре него што покуцате."

"Наш циљ је, и ми нашу земљу видимо да 2004. године буде званични кандидат за Европску унију, да 2010. године буде равноправни члан Европске уније. Све препреке на том путу ћемо уклањати, било да се зову Милошевић, да се зову устави, било да се зову закони. Не постоји ни једна препрека која може да нас заустави на том путу. Као човека кога држе под водом 50 година, у његовој жељи да дође до ваздуха, до кисеоника, тако и Србију не може ништа да заустави на том путу до кисеоника, а то је Европа, то је породица демократских, модерних, развијених земаља."

"Пре него што бациш камен на другог, реци шта си урадио."

"Реформе изазивају страх, боле и нема те шећерне водице која ће да ублажи бол."

Стара индијанска пословица каже: 'Ако мораш да прогуташ жабу, немој да је много гледаш, већ је прогутај, а ако мораш да прогуташ неколико жаба, прогутај прво највећу'. Ми се држимо те пословице."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана