Све што нисте знали о Дизнију: Ширио пропаганду - Паја Патак једна од њих

B92
Све што нисте знали о Дизнију: Ширио пропаганду - Паја Патак једна од њих

Волтер Илајас, познатији као Волт Дизни , многим генерацијама је улепшао детињство најлепшим бајкама које је екранизовао. Са својим братом Ројем Дизнијем, основао је “Продукцију Волт Дизни”, која је данас позната као “The Walt Disney Company”.

 Због тога што је одрастао у одсуству своје браће родила се љубав према животињама, а склоност ка цртању, показао је јако рано. Са седам година већ је продавао своје цртеже. Преносимо вам занимљивости о једном од највећих свjетских продуцената и кући Волт Дизни.

У лику Паје Патка, који у једној епизоди ради у фабрици, Дизни је јасно искристалисао свој став по питању пропаганде Нијемаца у Другом свјетском рату. Циљ цртаћа је био да се продају ратне обвезнице. Волт Дизни је био зависник од никотина, али никада није допуштао да се пуши пред дјецом. Амерички филмски институт је прогласио ловца из филма “Бамби” једним од сто највећих филмских негативаца свих времена. Мајкл Даглас је позјамио глас принцу из филма “Пепељуга”. Омиљена анимација Волта Дизинија је била сцена у којој се Пепељугина поцијепана хаљина претвара у балску хаљину. Након што је Дизнијева продукција 2009. године представила јавности анимирани филм “Принцеза и жаба”, забиљежено је само у Америци 50 случајева дјеце, која су се отровала од салмонеле, покушавајући да пољубе жабу. “Алиса у Земљи чуда” је Дизниев филм са највише пјесама. Оригинално име Мики Мауса било је миш Мортимер и вјероватно би наставио тако да се зове, да се супруга Волта Дизнија, Лилијан, није умијешала и затражила му да промјени име. Испоставило се то као добра одлука, јер је управо Мики, постао заштитна њушка Дизнијеве империје.

“Петар Пан” је 1953. године учествовао на Канском фестивалу. Прва карта икада, за улазак у Дизнијево царство, продата је 1955. године и коштала је 1 амерички долар. У филму “Успавана љепотица” коришћена је музика из истоименог балета Петра Иљича Чајковског а изводи је Берлински симфонијски оркестар. Прије него што ће постати посвећени ловац на комунисте Дизни је надгледао продукцију стотину пропагандних ратних филмова сниманих у периоду од 1942. до 1945. године. Већину ових филмова није видјела регуларна публика тим прије што су били намијењени искључиво војницима. Најпознатији Дизнијев пропагандни филм “Der Fuehrer's Face” у главној улози има Паја Патка који тешко излази на крај са стресом и компликацијама које у његовом животу изазива рат. А у филму “Commando Duck” Паја Патак добија улогу акционг хероја којем је пошло за руком да сам дигне у ваздух јапанску војну базу. Поента оваквих ратних пропагандних филмова била је да се непријатељ дехуманизује а да се гледалац преплави осjећајем патриотизма. “Мала Сирена” је посљедњи филм компаније Дизни који је нацртан ручно и који је снимљен аналогном камером. Први анимирани цртани филм о Мики Маусу премијерно је приказан у биоскопу у Њујорку, 1928. године. “Љепотица и звијер” је први анимирани филм који је номинован за Оскара за најбољи филм, а до 2009. године је био и једини. “Disney World” на Флориди је приближне величине као када бисмо спојили два острва величине Менхетна.

Дизнијеви аниматори имају дугачку и необичну традицију да “убацују” најнеобичније предмете у сценографију најљепших цртаних филмова. Тако на примјер, у цртаном класику из 1977. године “The Reducers” илустратори су убацили жену у топлесу у сцени трке у Лондону. Уствари ова необична појава се не може видjети у реалном времену али ако цртани паузирате у правом тренутку јасно ћете уочити спорни фрејм. Филм “Краљ лавова”, првобитно је носио наслов “Краљ џунгле” , док неко од чланова тима, који су радили на овом пројекту, није схватио да лавови не живе у џунгли. Сцена стампеда гнуова у филму “Краљ лавова” траје два и по минута а на њој је пет аниматора радило двије године. Лик индијанске принцезе Покахонтас, из истоименог цртаног филма, сматра се, по оцијени критичара, најбоље анимираним цртаним ликом. Није ни чудо, с обзиром да је на анимацији ове својеглаве и лијепе дјевојке радило чак 55 аниматора. “Херкулес” је синхронизован на многе језике, а у шпанској варијанти главном јунаку глас позајмљује Рики Мартин. До 2000. године, радницима у Дизнијевим парковима је било забрањено да пуштају браду и бркове. Кинеска влада је дозволила да се “Мулан” приказује у њиховој земљи, иако прихвата само 10 филмова са Запада годишње. За снимање “Тарзана” је потрошено 310 милиона долара и то је до тада био најскупљи анимирани филм. Ханс, Кристоф, Ана и Свен из филма “Залеђено краљевство” добили су име по Ханс Кристијану Андерсену. Ако не вјерујете, изговорите ова имена брзо. Постоји податак да је Адолф Хитлер уживао док је гледао “Сњежану и седам патуљака”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана