Стаљин: Тиранин и државник

Срна
Стаљин: Тиранин и државник

БИЈЕЉИНА - Совјетски диктатор грузијског поријекла Јосиф Висарионович Џугашвили /Стаљин/, који је методама политичке страховладе и неограниченом личном влашћу управљао СССР-ом 29 година, рођен је на данашњи дан 1879.

Стаљин и данас код Руса и других народа некадашњег Совјетског савеза изазива двојака осјећања - сјећања на тиранију, али и сјећања на побједу над нацистима у Другом свјетском рат.

Као ученик богословије Стаљин је приступио социјалдемократским кружоцима, а потом бољшевицима. Прије Октобарске револуције 1917. године организовао је акције бојовика, терориста који су према налогу вође бољшевика Лењина изводили разбојничке нападе на банке и конвоје ради пљачке новца.

У партијски Политбиро и Војно-револуционарни комитет ушао је у октобру 1917, а од априла 1922. до смрти у марту 1953. био је генерални секретар партије.

Послије смрти Лењина у јануару 1924. вјешто је користио борбе у партијском врху и углавном послије монтираних политичких процеса елиминисао све који би могли да му угрозе власт.

Временом је то постао разрађен систем терора са огромном мрежом затвора и концентрационих логора у које су упућивани милиони људи.

Изградио је култ своје личности у СССР-у, што је постепено захватило готово све комунистичке партије у свијету.

Чистке је започео 1934. и ликвидао практично све старе бољшевике, партијске, државне и армијске руководиоце, многе руководиоце Коминтерне и читава руководства страних комунистичких партија, укључујући југословенско.

У отаџбинском рату против нацистичке Њемачке и њених савезника од 1941. до 1945. године био је врховни командант оружаних снага, учествовао је на међународним конференцијама у Техерану, Јалти и у Потсдаму и прихватио је подјелу интересних сфера послије Другог свјетског рата у Европи и Азији.

Створио је 1947. Информациони биро комунистичких партија /Инфпрмбиро/, помоћу којег је настојао да обезбиједи утицај у комунистичком свијету послије распуштања Коминтерне и 1948. покушао да се обрачуна са југословенским руководством.

Допринио је заоштравању међународних односа у вријеме хладног рата и окрњио огроман углед СССР-а стечен одлучујућом улогом у сламању фашизма у Другом свјетском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана