Стаљин наредио убиство Џона Вејна?

Агенције
Стаљин наредио убиство Џона Вејна?

Према америчким обавјештајним архивама, некадашњи вођа СССР-а Јосиф Висарионович Стаљин, који је обожавао да гледа вестерне са холивудском звијездом Џоном Вејном, наредио је убиство овог популарног глумца због његових антикомунистичких ставова.

Вејн је био највећа звијезда вестерна у првој половини 20. вијека, а Стаљин је, према тврдњама и америчке и совјетске стране, уживао у његовој глуми, али није могао да му опрости антикомунистичке изјаве.

И други љевичари тог доба приговарали су Вејну због политичких ставова, али је он, упркос томе, јавно давао омаловажавајуће ставове о комунистима и љевичарима.

Када га је један пријатељ савјетовао да буде опрезнији, Дјук (како су Вејна звали сарадници и колеге) рекао је да га "ниједан проклети комуниста не може заплашити".

Стаљин је, према тврдњама америчких извора, послао неке припаднике КГБ-а да убију Вејна, али су их у филмском студију сачекали и ухапсили амерички агенти.

Када је након смрти Јосифа Висарионовича његов насљедник Никита Хрушчов долазио у САД Вејн га је питао да ли је Стаљин заиста желио да га убије, на шта је Хрушчов, према наводима америчких медија, одговорио да се то догодило у вријеме "Стаљиновог лудила" при крају живота, те да је он (Хрушчов) ту наредбу одбио.

Међутим, најновије књиге руских историчара указују на, како се наводи, намјеру Хрушчова да што више оцрни Стаљина кроз неке податке и приче које немају покриће у стварности.

Зато однос Стаљина према Џону Вејну остаје под велом мистерије.

Неспорно је да је совјетски вођа волио да гледа Вејнове филмове, те да је мрзио његово политичко опредјељење.

Све остало су информације које припадају филмским причама, наводе портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана