Срби били прве камиказе: “Тијела никад нису пронађена”

novosti.rs
Срби били прве камиказе: “Тијела никад нису пронађена”

Прије тачно 50 година откривена је једна од великих тајни из Другог светског рата. У тадашњим “Новостима” објављена је прича о томе да су српски пилоти били претече јапанских камиказа, чији су пилоти самоубице такве акције почели да спроводе три године касније.

Причу је испричао пензионисани пуковник Ратног ваздухопловства Душан Ћировић. Први пилот који је извео самоубилачки чин био је Војислав Поповић, командир 42. ловачке ескадриле, пишу Вечерње новости.

“Узлетео је међу првима, увек је био такав. Од подофицира инжењерца постао је официр. А онда је тог 6. априла 1941. повео неколико авиона своје ескадриле у неравноправну битку. Вероватно је видео своје пријатеље како падају погођени непријатељском ватром и да Немцима не могу ништа. Можда је, кад је донео такву одлуку, остао и без муниције”, испричао је Ћировић, и додао:

“Усмерио је свој авион на први непријатељски двомоторац. Из наглог заокрета, ниско над земљом ударио је трупом свог авиона у крило немачког авиона, па се заједно с њим срушио и погинуо. Остаци оба авиона су пронађени, али тела никад”.

Одмах за Поповићем сличну ствар је учинио и поручник Милорад Танасић Шапчанин, који је видео шта је урадио командир ескадриле, па је слиједио његов примјер. Кад је схватио да му је авион изрешетан, а управљачке команде су још функционисале, попут Поповића је ударио непријатељски авион у ваздуху и јуначки погинуо.

Београђанин Ђорђе Цветковић Цига наредник пилот-ловац, тог је дана бранио Подгорицу. Погинуо је на свој 29. рођендан. Прије тога оборио је два италијанска бомбардера “Савоиа”. Упустио се након тога у битку против ловаца који су штитили бомбардере нападаче. Кад му је нестало метака, залетио се у трећи бомбардер, запалио га и с њим изгорио.

Како је Ћировић испричао, Јапанци су с таквом праксом напада почели тек од априла 1944. године и камиказе остају синоним за пилоте самоубице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана