"Слијепи гуслар " након 104 године поново на Калемегдану

Срна
Foto: Завод за заштиту споменика културе града

БЕОГРАД- Скулптура "Слијепи гуслар", висока око два метра, рад вајара Пашка Вучетића, данас је, након 104 године, враћена на Калемегдан и њу је, поводом Дана примирја у Првом свјетском рату, открио замјеник градоначелника Београда Горан Весић.

Скулптура је постављена у близини Споменика захвалности Француској, пренијели су београдски медији.

Скулптура је дио композиције споменика Карађорђу, који се налазио на Калемегдану између 1913. и 1916. године, и једини је сачувани дио тог монумента који су уништили аустроугарски окупатори Београда 1916. године.

Споменик Карађорђу, према наводима хроничара, тада је разбијен, а сачувана је само скулптура "Слијепи гуслар", која је била дио споменичке композиције.

Идеја о враћању скулптуре "Слијепи гуслар", прије више од 20 година, потекла је од недавно преминулог археолога Марка Поповића, који је, заједно са Јавним предузећем "Београдска тврђава" и Музејом града Београда, пронашао скулптуру, а ту идеју потом је актуелизовао Весић.

Скулптуру је у оригинално стање вратио вајар Зоран Кузмановић, а изливени су дијелови који су недостајали - дио малог прста, гусала и штап.

Споменик Карађорђу, откривен је 13. августа 1913. године, поводом повратка српске војске из балканских ратова, а чинила га је композиција у којој вожд Карађорђе стоји на стијени испод које се налази неколико устаника, жена са дјететом у рукама и стари гуслар са гуслама у торби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана