Русија објавила тајне документе о ослобађању Братиславе

Срна
Русија објавила тајне документе о ослобађању Братиславе

МОСКВА - Министарство одбране Русије објавило је нову серију докумената посвећену ослобађању европских земаља од фашистичких окупатора. Четвртог априла 1945. године совјетске снаге су у жестокој борби ослободиле Братиславу, пријестоницу Словачке.

У част тог догађаја на сајту Министарства одбране отворен је нови мултимедијални дио "Братска слава и храброст: У част 75. годишњице ослобађања Братиславе од њемачко-фашистичке окупације" ,гдје су објављени јединствени и раније непознати архивски документи, укључујуćи фотографије, политичке извјештаје и шифроване поруке.

У извјештајима о ситуацији у Братислави наводи се да је град ослобођен за кратко вријеме. Уз помоћ Црвене армије Братислава је брзо оживјела. Истиче се да је у граду, поред словачке интелигенције, остао и дио Нијемаца који нису имали везе са окупаторима.

Посебно мјесто међу декласификованим документима заузимају свједочења о звјерствима нациста током окупације.

Ослобађање Братиславе од њемачко-фашистичких окупатора започеле су снаге 2. украјинског фронта у априлу 1945. године. Главни удар су извеле 53. и 7. гардијска армија, уз помоć Дунавске флоте и 5. ваздухопловне армије.

Совјетска војска је у потпуности ослободила Братиславу у снажној бици 4. априла 1945. године. Показали су огромну храброст и херојство, о чему свједоче документа о наградама.

"Становништво Братиславе види у Црвеној армији ослободиоца од њемачко-фашистичког и мађарског поробљавања. Многи Словаци су захвални нашим снагама, а сродство руског и словачког језика омогуćава становништву и војсци да међусобно комуницирају“, наводи се у извјештајима совјетске армије.

На дан ослобађања Братиславе, по наредби Јосифа Стаљина, Москва је поздравила побједу совјетске војске паљбом из 224 топа, преноси "Спутњик".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана