Русија објавила снимак “Цара”, највеће нуклеарне бомбе икад тестиране VIDEO

Г.С.
Русија објавила снимак “Цара”, највеће нуклеарне бомбе икад тестиране VIDEO

Совјетски савез је у октобру 1961. године детонирао највећу нуклеарну бомбу на свијету, а радило се о РДС-220, бомби названој Цар.

Радило се о бомби која је експлодирала снагом од 50 милиона тона ТНТ-а.

На снимку преведеном на енглески на Јутјубу кажу да је то до данашњег дана највећа експлозија коју је произвео човјек, али и како је Русија недавно скинула ознаку тајности с невиђених снимака експлозије те бомбе.

Бомбардер је испустио бомбу када се налазио на висини нешто већој од 10 километара. Она се активирала на скоро четири километра од земље да би се умањила радијација.

На снимку се види да је бомбу носио специјално модификовани бомбардер Ту-95, офарбан у јаркобијелу боју да би се ублажио ефекат бљеска од детонације. Њега је пратио мањи Ту-16 бомбардер, опремљен такође камерама.

Снимак приказује и моменат детонације из неколико углова, како са земље, тако и из бомбардера Ту-95.

Бомба, која је била тешка 27 тона и дугачка осам метара, створила је џиновску “печурку”, а експлозија је била видљива и на скоро 1.000 километра.

Совјетски премијер Никита Хрушчов лично је наручио изградњу ове бомбе у јулу 1961. године, извијестио је Популар меканис. Док је Хрушчов желио нуклеарно оружје од 100 мегатона, инжењери су му на крају поклонили верзију од 50 мегатона - што је еквивалентно 50 милиона тона (45 милиона метричких тона) ТНТ-а одједном активираног.

Чак и са половином премијеровог захтеваног терета, бомба је била неизмјерно моћна и хиљаду пута јача од нуклеарних бомби које су САД активирале над Хирошимом и Нагасакијем током Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана