Рјешавање загонетке винчанског писма још увијек траје

ГС
Foto: Агенције

На простору Србије пронађено је више од 5.000 предмета са натписима који припадају Винчанској култури.

Археолози интензивно раде на њиховој класификацији и постављању система којим ће бити утврђено да ли се ради о писму или не.

Да би знакови били окарактерисани као писмо морају да испуњавају два услова - да се дефинише најмања дискретна јединица и да се утврди постојање граматике језика који је записиван.

"Најмања дискретна јединица подразумева да тај исти знак ће у сваком случају увек означавати исту ствар. То је један од важних разлога зашто не можемо да будемо сигурни. А друга, такође врло битна, особина писма јесте граматика. Ако нема граматичности, ако су у питању именице и све оне речи које су променљиве, онда бисмо морали, различита су историјска решења, или неке врсте наставака, или другу врсту корекције на том знаку где видимо да постоји деклинирање, да постоји промена речи", објашњава археолог др Андреј Старовић из Народног музеја у Београду.

Даљи проблем дефинисања винчанског писма представља дисконтинуитет у језику којим су говорили древни Винчанци и народи који су касније населили Балкан.

"Оно где имамо бескрајну препреку, што нас дели 75 векова од почетка ове културе која је трајала најмање 800 година. Ми заправо не знамо ко је био тај народ. Такође, не знамо какавим језиком су говорили. То је свакако преиндоевропски језик, много пре индоевропских језика, и то је она врста практичне препреке која у суштини онемогућава нас. Бојим се да у не такој скорој будућности нећемо бити ни близу разрешења овакве врсте питања, које се са пуним правом поставља", додаје археолог.

Поједина слова која данас користимо, личе на симболе којима су се служили древни Винчанци. Да ли то значи да су неки други народи правили сопствена писма по узору на Винчанску културу?

"Постоји необична подударност између серије винчанских знакова и симбола и онога што су користили древни Грци на Криту - Линеара Б. Међутим, то није у суштини необично с обзиром на то да су Винчанци користили тај, да кажемо, праволинијски систем. Значи њихови знакови су врло ретко или скоро никако криволинијски, него су то различите праве линије које се укрштају, додирују и формирају различите врсте ликовно препознатљивих симбола који се могу уочити. Тако да имамо архетипска слова попут М, П, А ,Е. То су све графички гледано знакови који су дијахроно и географски распоређени и можете их пронаћи од Кине до Инка", напомиње др Андреј Старовић.

Рјешавање загонетке винчанског писма било би револуционарно откриће које би најстарију цивилизацију смјестило управо на простор данашње Србије, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана