Ранко Жеравица - трофејни тренер умро је на данашњи дан

Срна
Foto: Dragana Udovičić

БИЈЕЉИНА- Српски кошаркашки тренер Ранко Жеравица /1929-2015/, који је од шездесетих година прошлог вијека са великим успјехом водио мушку кошаркашку репрезентацију Југославије до највећих трофеја, умро је на данашњи дан 2015. године.

Жеравица је примљен у Кућу славних Међународне кошаркашке федерације /ФИБА/ 2007. године.

Тренерским послом почео је да се бави почетком педесетих година прошлог вијека, у вријеме када је завршавао играчку каријеру.

Све до 1966. године, Жеравица је радио као тренер мушких и женских селекција у београдском "Радничком", а од 1960. постаје професионални тренер у Кошаркашком савезу Југославије.

У наредних двадесетак година са великим успјехом, у неколико наврата, води мушку кошаркашку репрезентацију Југославије до трофеја.

Паралелно са радом у репрезентацији, Жеравица је пресудно утицао на велики бум "Партизана" почетком седамдесетих година, када је предводио тим на чијем су челу били Дражен Далипагић и Драган Кићановић, који је током наредних година освојио многе трофеје.

Ранко Жеравица био је селектор Југославије на три олимпијаде, три свјетска и три европска првенства.

Његов најзначајнији трофеј је златна медаља на Свјетском првенству у Љубљани 1970. године, када је Југославија побиједила САД.

Жеравица ће остати запамћен и као тренер који је са успјехом комбиновао америчку и руску школу кошарке.

Током 1979. и 1980. године успјешно је водио и репрезентацију Аргентине.

Након тога, осамдесетих година Жеравица је био први тренер "Црвене звезде". Рекордер је "Црвене звезде" по броју побједа, којих је забиљежио 167 на 272 утакмице.

Ранко Жеравица преминуо је у Београду 29. октобра 2015. године у 85. години. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана