Први серијски убица на свијету: На “списку” имао троцифрен број жртава

Г.С.
Први серијски убица на свијету: На “списку” имао троцифрен број жртава

Када заронимо у дубоку ријеку историје, пронаћи ћемо много крвавих обрачуна, убистава и превирања. Међутим, за многе ствари се поставља чувено питање - ко је био први. Ово је био први серијски убица, или је бар тако остао уписан.

Како пише Б92 Лиу Пенгли живио је у Кини, у 2. вијеку прије нове ере.

Потицао је из династије Хан, а постао је принц од Џидонга, на сјевероистоку Кине, за вријеме владавине свог стрица, цара Џинга од Хана. У његовим походима често су га пратили слуге и робови, а обично је пустошио домове под маском пљачкања.

С обзиром на то да је био принц, велики знак питања стоји поред тога због чега би му уопште било потребно да пљачка. Одговор је, заправо, једноставан - Лиу Пенгли убијао је људе само зато што му се то свиђало.

Владавина његовог терора трајала је од 144. до 116. године прије нове ере, а историчар Сима Ћан написао је да су се становници околних мјеста су се толико плашили, да не би излазили из куће када Сунце зађе.

На крају, син једне од жртава оптужио је Пенглија за убиство, и он је проглашен кривим за више од 100 оваквих злочина. Судило му се, и мада су званичници жељели да буде погубљен, цар Џинг није желио да осуди свог братанца на смрт.

Умјесто тога, Пенглију су одузети сви чинови и сва власт које је имао. Изгубио је и земљу, а протјеран је у Шангјонг, гдје је живио као обичан грађанин.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана