Први “Оријент експрес” замало прошао кроз Бањалуку

Александра Глишић
Први “Оријент експрес” замало прошао кроз Бањалуку

“Оријент експрес”, један од најславнијих возова у историји жељезнице, први пут је кренуо шинама у октобру 1883. године, из Париза за Истанбул.

Први европски трансконтинентални експресни воз мијењао је руту много пута кроз историју. Постао је синоним за луксузно путовање возом, иако то у почетку није био. Првобитно је саобраћао од Париза до румунског града Гиургиуа, али најчешће повезује два града: Париз и Истанбул.

Међутим, мало је познато да је у почетку требало да пролази кроз Бањалуку.

- Наиме, траса пруге која би повезивала Европу са Оријентом првобитно је ишла преко Бањалуке, Сарајева, Митровице на Косову и даље ка Цариграду. Прва дионица те велике саобраћајнице била је управо пруга Бањалука - Добрљин, завршена још за турског вакта, крајем 1872. године, дакле, десетак година прије прије пруге Београд - Ниш - каже историчар Зоран Пејашиновић.

Због историјских околности, то се никада није десило.

- Буне и ратови, а послије Берлинског конгреса и нове политичке околности на Балкану, те понајвише тежак терен кроз Босну, пореметили су те планове, па су инвеститори схватили да је древни саобраћајни правац преко Београда и даље, долином Мораве, много јефтинији и повољнији. Тако ће наших стотинак километара пруге дуго остати “слијепи колосијек”, а први “Оријент експрес” ће чадити шумадијске шљивике и ливаде умјесто босанских јелика и оморика - испричао је Пејашиновић.

Више од 40 година након што је оригинални луксузни воз посљедњи пут путнике превозио европским пругама на легендарној линији од Париза до Истанбула, појавила се нада да би он ускоро поново могао да почне са радом.

Француски жељезнички оператер SNCF преузео је бренд 1977. године од CWIL-а и 2011. године је почео са реновирањем вагона, за шта је компанија одвојила буџет од 14 милиона евра. Од њих седам, три су вагони за ручавање коришћени на оригиналним путовањима “Оријент експреса”, док су преостала четири коришћена на другим рутама компаније. Они су сада опремљени луксузним фотељама, кожним сједиштима, елегантним лакираним столовима и арт деко лампама и детаљима. Компанија тренутно разматра да ли би ови рестаурирани вагони могли да превозе путнике у складу са тренутним жељезничким стандардима у Европи.

“Оријент експрес” би поново могао да превози путнике до европских дестинација, пружајући им гламурозно искуство и врхунски кулинарски угођај. За сада су вагони изложени на париској станици Gare de l’Est, препознатљиви по својој плаво-златној боји.

У SNCF-у кажу  да планирају почетак путовања сљедеће године, али нису још познати конкретни датуми. Они додају да је британска компанија “Белмонд” достојан насљедник и да организују луксузна путовања, али то нису  оригинални вагони. 

Роман Агате Кристи

“Оријент експрес” је 1883. године основала Compagnie Internatinale des Wagons-Lits (CWIL), а његовој популарности допринијели су описи у бројним књигама и филмовима. Најпознатији су роман Агате Кристи из тридесетих година прошлог вијека - “Убиство у Оријент експресу”, “Дракула” Брема Стокера из 1897. године и “Из Русије, с љубављу” Иана Флеминга (1957).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана