Пронађени досад непознати документи из времена Титовог лијечења: 91 боца вискија, 100 килограма меса...

jutarnji.hr
Пронађени досад непознати документи из времена Титовог лијечења: 91 боца вискија, 100 килограма меса...

У подземном трезору Универзитетског клиничког центра Љубљана, у којем је 4. маја 1980. године умро Јосип Броз Тито, откривене су фасцикле с документацијом.

Како се наводи, документација баца ново свијетло на посљедње мјесеце живота Тита и његовог особља у најбољој медицинској установи у бившој држави.

Како је први извијестио словеначки портал 24ур, документација је откривена у просторији до које воде подземни ходници, а која се задњи пут користила као склониште у вријеме ваздушне опасности за вријеме краткотрајног словеначког јунског рата с ЈНА 1991. године, иако се мислило да је сва документација повезана с Титовим лијечењем у Љубљани завршила у Београду.

Већина папира открива шта је све плаћено у вријеме боравка Тита и његовог особља у болници у Љубљани, указујући на лагодан живот који је окруживао Тита и у његовим задњим данима. Наиме, како пише 24ур, у мјесец дана поједено је 100 килограма свињског меса, 31 килограм “baby beef”-а, 18 килограма буђоле, више од 15 килограма пршута и 90 килограма конзервиране шунке.

У истом једномјесечном раздобљу плаћена је и 91 боца вискија, 20 боца рума, 11 вотке и 100 литара вина, а према једном рачуну наручено је и 700 комада торте, 200 ролада, 200 крофни...

Осим рачуна који указују на како се у то вријеме живјело у Титовом окружењу, пронађен је и допис којим Институт за патологију израчунао да ће обдукција дугогодишњег предсједника Југославије коштати 33.437 динара. Титово лијечење у Љубљани платила је тадашња Социјалистичка Република Словенија, и то у износу од два милиона и сто хиљада динара. Лијечио га је конзилијум у којем је било седам љекара, од чега тројица из Словеније, као и по један љекар из САД-а и Русије, пише Јutarnjih.hr.

Тито је у УКЦ Љубљана провео задња четири мјесеца свог живота. Иако је познато да није баш слушао љекаре и да се није желјео одрећи омиљене хране и пића, Тито је задњих 68 дана био у вјештачкој коми, прикопчан на респиратор, тако да је јасно да у том периоду није могао конзумирати храну и пиће која је, према пронађеним рачунима, плаћена у вријеме његовог боравка у Љубљани.

Очигледно је да су та храна и пиће билаи наручена за његово особље, а не за самог Тита.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана