Пронађена подморница USS Albacore након скоро 80 година

Г.С.
Пронађена подморница USS Albacore након скоро 80 година

Једна од најуспјешнијих америчких подморница у Другом свјетском рату ЈУЕС Албакор коначно је пронађена након што је мистериозно потонула давне 1944. године у новембру.

Како је саоштила америчка морнарица, подморница је пронађена након скоро 80 година у Јапану, код обале Хокаида.

Њен нестанак је забиљежен 7. новембра 1944. године заједно с члановима посаде, а њена локација је досад била мистерија. Међутим, др. Тамаки Ура с Универзитета Токио је недавно објавио податке и фотографије које откривају адресу подморнице, што је званично потврђено.

До открића се дошло дијелом захваљујући јапанским архивским документима.

Урин тим је користио возило на даљинско управљање како би прикупио потребне податке.

Ријеч је о локацији с турбулентним струјама, морским зеленилом и ограниченом видљивошћу, што је отежавало документовање олупине и прављење детаљних фотографија. Ипак, снимци су открили неколико препознатљивих карактеристика подморнице класе Гато из 1944. године.

Подморница је идентификована и захваљујући промјенама које је доживјела, а то су СЈ радарска антена и јарбол, линија отвора за вентилацију дуж врха надградње, као и одсуство челичних плоча дуж горње ивице командног моста.

Подморница је америчко војно пловило заштићено законом, који дозвољава даљинско документовање и друге ненаметљиве активности се могу обављати с тим да све радње које би могле бити инвазивне морају имати релевантне дозволе, преноси Аваз.

Подморница представља и вјечно почивалиште морнара који су дали своје животе те би је таквом требале сматрати све стране.

ЈУЕС Албакор је произвела компанија Елкетрик Боут из Конектиката, у службу је ушла 1. јуна 1942. године, а обавила је 11 борбених патрола и потопила 10 непријатељских бродова прије него је нестала 1944. године током мисије минирања.

Могуће је да је потопила још три брода, али то није потврђено.

Током своје службе је добила бројна одликовања, а била је једна од најефикаснијих током Другог свјетског рата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана